Barcelona Clàssica: Schubertíada de Vilabertran: l'ànima de Schubert estiueja a l'Alt Empordà

dimarts, 26 de juliol del 2016

Schubertíada de Vilabertran: l'ànima de Schubert estiueja a l'Alt Empordà

Jordi Roch, director de la Schubertíada de Vilabertran
“El lied és el més difícil que hi ha”, assegura, rotund, Jordi Roch: “En tres minuts, s’ha d’explicar una història i convèncer a la gent. Exigeix molta concentració i una sensibilitat especial. I és més que música, perquè combina música i poesia. 

Amb l’objectiu de donar a conèixer aquest gènere tan complex i tan poc conegut a Catalunya, Jordi Roch va decidir organitzar un festival que imités les Schubertíades que se celebren arreu d’Europa des dels temps del compositor alemany. 

Des del moment que va prendre aquella agosarada decisió ha passat gairebé un quart de segle i 24 edicions d'una extraordinària iniciativa, com és la Schubertíada de Vilabertran. La propera s'inaugura el 18 d'agost.

Aquestes reunions tenen origen ja en vida de Schubert. El seu pare no volia que fos músic, sinó mestre. Però Schubert, de nen, va estudiar música i, gràcies al seu talent, va entrar en una escola d’elit. Més tard, es va emancipar del pare, però es va quedar sense recursos: no podia ni comprar paper de pentagrama. Així que els seus amics de l’escola, que eren joves de bona posició econòmica amb inquietuds intel·lectuals, li van donar suport i van començar a organitzar reunions on el mateix Schubert tocava el piano”, explica Jordi Roch.

Concert del Quartet Casals a la
Canònica de Vilabertran
Després de la mort del compositor, la tradició de les trobades va continuar. “És una forma de gaudir de la música de proximitat, en la intimitat”, considera Roch. Ciutats com ara Zurich, Londres, Oxford o Viena acullen algunes de les Schubertíades més famoses d’Europa: “Hi ha gent que va pel món buscant aquest tipus d’esdeveniments”, afirma Jordi Roch.

L’elecció de la seu i del programa han estat clau per a l’èxit de la Schubertíada de Vilabertran. Els concerts se celebren a la Canònica de Vilabertran, a l’Alt Empordà. “És una col·legiata romànica i coneixia el lloc perquè el meu pare era de Figueras”, explica el director del festival. El lloc és perfecte per la música: “El local té bona acústica i convida al silenci ja des del moment d’entrar-hi”, assegura.

Pel que fa al programa, des de la primera edició s’ha apostat per oferir un repertori que va més enllà del lied: “Ens adherim a l’esperit de donar a conèixer Schubert, però no només amb Schubert. Per exemple, fem programes exclusius sobre Bach, que agraden molt als joves. La definició més exacta és la d’un festival de música de cambra”, afirma Jordi Roch.

L’altra clau per a la consolidació de la iniciativa ha estat la participació d’algunes de les estrelles internacionals del gènere. És el cas, per exemple, de la soprano Juliane Banse, que va actuar a la primera edició, quan només era una estudiant de cant, i que ara, convertida en una de les “dives” del “lied” internacional, va a Vilabertran cada any; o del baríton Matthies Goerne, també un assidu del festival i que està considerat un dels més importants intèrprets de lieds del món. També la pianista Khatia Buniatishvilli va fer a la Schubertíada una de les seves primeres actuacions rellevants, a l’any 2010, i per aquest motiu hi torna amb freqüència, tot i que ara és una veritable estrella del piano, amb actuacions com ara la celebració del 80 aniversari de Zubin Mehta.
Juliane Banse  Foto: Stefan Nimmesgern
A l’edició d’enguany hi són present tots tres. Juliane Banse i Matthies Goerne oferiran dos concertscadascú (18 i 20 d’agost, Banse, i 27 i 29 d’agost, Goerne), mentre que Kathia Buniatishvilli hi actuarà en un únic recital el 19 d’agost. El programa es completa amb altres intèrprets amb projecció internacional, com ara el baríton Adrian Eröd o la soprano Anna Lucia Richter, joves valors com ara el pianista Daniel Kharitonov (de només 17 anys), l’espanyola Noelia Rodiles, també pianista, o el recentment format Dalia Quartet, i dos de les millors formacions de cambra del panorama actual: el Quartet Casals, Premi Nacional de Música, i la Camera432, que Roch qualifica sense dubtes de “millor orquestra de cambra d’Espanya”.


Precissament serà aquesta formació, sota la direcció de Gordan Nikolic, primer violí de la London Symphony Orchestra, qui clourà l’edició 2016 de la Schubertíada el 3 de setembre. 

Les entrades es poden comprar per Internet, per e-mail i per telèfon. Els preus varien segons el concert. Per exemple, els més cotitzats, els de Matthies Goerne, estan entre els 76 euros de les millors localitats i els 18 euros de les zones laterals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada