Barcelona Clàssica: Per què aquest març és el mes del piano a Barcelona

dimecres, 1 de març del 2017

Per què aquest març és el mes del piano a Barcelona

Aeham Ahmad, "el pianista de Yarnouk" 
Foto: Niraz Saied
La celebració del Concurs Internacional de Música María Canals converteix aquest mes de març en una època molt intensa per a la música de piano. A més de les múltiples activitats fora de concurs, que inclouen pianos pels carrers de la ciutat a disposició de qui vulgui tocar-los, s'han programat recitals gratuïts de pianistes professionals, com Aeham Ahmad, conegut com "el pianista de Yarnouk".

La competició pròpiament dita s'iniciarà al Palau de la Música Catalana el dia 26, amb una sèrie de sessions classificatòries a les quals es pot assistir com a públic (l'entrada costa 5 euros).

Però, a més, aquest mes de març destaca per la programació de diversos artistes internacionals, que fan parada a Barcelona dins de les seves gires en solitari o que intervenen en concerts conjunts amb grans formacions orquestrals.

Aquesta és la nostra llista dels pianistes imprescindibles per als pròxims 31 dies. Com és habitual, l'ordre d'exposició és estrictament cronològic:


1- Aeham Ahmad: Aquest pianista sirià-palestí va començar a fer-se conegut en el 2014, a través de vídeos de Youtube, en què tocava el piano pels carrers de l'antic camp de refugiats de Yarnouk, ara convertit en un suburbi de Damasc. L'Estat Islàmic va cremar el seu piano i ell va haver de fugir de Síria i buscar refugi a Alemanya. Ara Aeham té una intensa agenda de concerts a Europa. En la seva visita a Barcelona, ​​es farà lectura d'un manifest conjunt signat pel Concurs Maria Canals i l'Associació Catalana per la Pau per reivindicar la música com a llenguatge universal. (Dijous 2 de març; 11 hores. Plaça del Rei. Gratuït)

2- Stephen Kovacevich: L'Orquestra Camera Musicae presenta al Palau de la Música Catalana a un dels pianistes més importants de la segona meitat del segle XX. Interpretarà la seva gran especialitat: Mozart. La peça escollida, el Concert per a piano i orquestra número 24 en Do menor, la interpretarà en unes setmanes a San Francisco, la seva ciutat natal, acompanyat de la Filharmònica de la ciutat. (Diumenge, 5 de març; 18 hores. Palau de la Música Catalana. Entrada: 30-45 €)

3- Arcadi Volodos: L'escola russa està representada en la programació d'aquest mes per aquest pianista nascut a Leningrad, considerat com l'hereu del llegendari Vladimir Horowitz (entre altres coses, perquè té al mateix productor). Visita Barcelona per actuar al costat de l'OBC i interpretar Beethoven sota la direcció de Josep Pons. (Divendres, 10 de març: 20.30 hores. Dissabte, març 11: 19.00 hores. Diumenge, març 12: 11.00 hores. L'Auditori. Entrada: 10-56 €)

Gabriela Montero
4- Gabriela Montero: Nascuda a Veneçuela, aquesta pianista va debutar en concert als 8 anys de la mà del mestre José Antonio Abreu, al costat de l'Orquestra Simón Bolívar. Avui, amb 40 anys i resident a Barcelona, ​​Gabriela és una pianista amb una enorme projecció internacional com a intèrpret (va actuar, per exemple, en la inauguració del mandat presidencial de Barack Obama el 2009) i una creixent fama com a compositora. Aquest mes serà la solista convidada per l'OBC per interpretar Txaikovski. (Divendres, 17 de març: 20.30 hores. Dissabte, març 18: 19.00 hores. Diumenge, març 19: 11 hores. L'Auditori. Entrada: 10-56 €)

5- Yuja Wang: De nacionalitat xinesa, com Lang Lang i encara en la vintena, com Daniil Trifonov, ocupa gairebé el mateix estatus de superestrella pianística que tots dos. La premsa dedica gairebé tant de temps a analitzar els seus particulars estilismes (les seves minifaldilles són ja famoses) com a meravellar-se per la seva capacitat tècnica. Yuja Wang va actuar la temporada passada a Barcelona en un concert dirigit a Gustavo Dudamel amb una obra peculiar: la Simfonia Turangalila de Messiaen. Aquest cop, torna al Palau de la Música per a un recital en solitari amb un repertori molt més clàssic: Schubert, Brahms i Chopin. (Dilluns, 20 de març; 20.30 hores. Entrada: 25-50 €)

6- Javier Perianes: És considerat com el pianista espanyol més internacional del moment i només cal un cop d'ull a la seva agenda per confirmar-ho. Des de principi d'any ha actuat de Canadà a França, passant per Mèxic. Al març l'esperen a Londres, Finlàndia i París, per acabar el mes en un mini-tour per Espanya amb parada al Palau de la Música Catalana. (28 de març; 20.30 hores. Palau de la Música Catalana.Entrada: 25 €)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada