Barcelona Clàssica: El millor de la setmana: allons, enfants de la classique

diumenge, 27 de novembre del 2016

El millor de la setmana: allons, enfants de la classique

Entrem en una setmana de transició, deixant enrere els excessos de l'ubic Black Friday (sí, també ha arribat a la música clàssica, amb ofertes fins i tot a l'Auditori) i amb la vista posada en el proper pont de desembre.

No obstant això, a efectes de l'agenda musical de Barcelona, ​​ podríem estar davant la setmana dels intèrprets francesos, ja que fins a tres joves estrelles de la música clàssica del país veí actuen en els recitals més destacats: Jean-Guihen Queyras, Jean Rondeau i Alexandra Soumm.

Si a això afegim l'actuació de joves valors del panorama espanyol i català, com Mireia Vendrell i el Trio Vasnier, i la vintena aproximada de concerts organitzats en els centres cívics amb músics locals -gairebé tots, gratuïts-, tenim una programació perfecta per sortir a descobrir nous talents de la música clàssica.

La renovació no és només cosa de noms; aquesta setmana trobem també nous formats per a la música clàssica, barrejada amb l'electrònica, i nous tipus de formació de cambra. Altres joves aposten per un retorn als orígens i, més concretament, a l'origen de tot plegat: J.S. Bach. Aquesta és la nostra proposta de concerts, de dilluns a diumenge.


Dilluns, 28 de novembre: El violoncel·lista francès d'origen canadenc Jean-Guihen Queyras actua al Palau de la Música Catalana al costat de Michael Behringer (orgue i clau), per a interpretar sis sonates de Vivaldi. Queyras és un reconegut artista internacional: ha treballat amb les millors formacions de música antiga del món, però també és especialista en música contemporània. (Palau de la Música Catalana, 20.30 hores. Entrada: 30 €)

Dimarts, 29 de novembre: A Jean Rondeau el qualifiquen de "nova revelació del clavecí" i de "prodigi francès". La veritat és que el jove Rondeau, amb poc més de vint anys, va guanyar el 2014 el concurs internacional de Bruixes de clavicordi i, tot seguit, va fitxar per una multinacional discogràfica amb la missió de posar de nou de moda l'instrument, aprofitant el ganxo de la música de J.S. Bach i del seu propi carisma personal. El repertori del seu concert a Barcelona està monopolitzat pel propi Bach i Scarlatti. (L'Auditori, 20.30 hores. Entrada: 28 €)

Dimecres, 30 de novembre: El Palau de la Música tanca l'última edició de "El Primer Palau", la seva convocatòria anual perquè joves músics tinguin l'oportunitat d'actuar en la seva gran sala de concerts. En l'esdeveniment, s'anunciaran els guanyadors de 2016 i s'oferirà un concert del Trio Vasnier, guardonats amb el primer premi en 2015. (Palau de la Música Catalana, 20.30 hores. Entrada: 12 €)

Dijous, 1 de desembre: Coincideix que en un mateix dia es presenten a Barcelona dos experiments de fusió de la música clàssica amb les noves tecnologies. D'una banda, la pianista i compositora Ayako Fujiki, premiada en concursos internacionals i amb un màster en música espanyola, ofereix un concert de fusió de música clàssica i música electrònica (Centre Cívic Cotxeres Borrell, 20 hores. Entrada gratuïta). Paral·lelament, el violoncel·lista madrileny David Fernández presenta a la sala ArtTe "Ecce cello", un espectacle que barreja la sonoritat característica de l'instrument amb estímuls visuals creats amb tablets (20 hores, 10 €).

Divendres, 2 de desembre: L'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) presenta aquesta setmana una frenètica activitat, que arrenca ja dilluns amb un concert gratuït de la banda del centre (L'Auditori, 19 hores), segueix amb dues conferències del conegut crític Jaume Radigales sobre música i literatura (dimecres 30 i dijous 1) i inclou nombrosos concerts de diversos grups d'alumnes pels centres cívics de la ciutat (per exemple, la formació de música antiga Dichos Diàbolos, amb actuacions gratuïtes el dijous 1 i el divendres 2). La culminació d'aquesta intensa setmana arriba divendres amb el concert de la pianista Mireia Vendrell a la Pedrera, dins de la campanya #apadrinaunpiano per finançar l'adquisició de nous instruments per al centre (20 hores. Entrada: 40 €)

Dissabte, 3 de desembre: El projecte Bach Zum Mitsingen, que persegueix presentar a Barcelona la integral de cantates de Johann Sebastian Bach, celebra el concert del seu cinquè aniversari amb una de les més grans obres del compositor alemany: el Magnificat BWV243. L'esdeveniment comptarà amb intèrprets habituals: el cor BZM, els joves solistes guanyadors de la Beca Bach,, l'organista Daniel Tarrida i la direcció de Pau Jorquera. La novetat ve aquesta vegada a la part instrumental, amb la participació de l'Orquestra Barroca Catalana (Basílica de Santa Maria del Pi, 19 hores. Entrada: 10 €)

Diumenge, 4 de desembre: L'Orquestra Camera Musicae, tota una referència en projectes joves cridats a revitalitzar la música clàssica a Barcelona, ​​posa en marxa la seva nova temporada en el Palau de la Música Catalana. El concert inaugural de la formació que dirigeix ​​Tomàs Grau  està dedicat a Txaikovski, amb la interpretació del Concert per a violí i orquestra en Re major i la Simfonia número 5 en Mi menor. Com a solista, l'Orquestra ha convidat a la violinista Alexandra Soumm, un altre prodigi de la música francesa (Palau de la Música Catalana, 18 hores. Entrada: 24-36 €). Tanquem l'article amb un vídeo d'Alexandra interpretant el sol del Concert per a violí i orquestra de Julius Conus.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada