Barcelona Clàssica: LIFE Victoria: un festival diferent per a homenatjar a Victoria de los Ángeles

dimecres, 2 de novembre del 2016

LIFE Victoria: un festival diferent per a homenatjar a Victoria de los Ángeles

Victoria de los Ángeles
Corria l'any 2013 quan la Fundació Victoria de los Ángeles es va marcar el repte d'organitzar a Barcelona un festival de lied en homenatge a la cantant barcelonina, tot un referent de la interpretació del gènere. Així naixia LIFE Victòria.

No semblava una aventura fàcil. El lied va acompanyat d'una aura d'exquisidesa i inaccessibilitat que fa semblar complicat omplir fins i tot un únic concert. I es tractava de promoure un festival sencer!

Però, quatre anys després, LIFE Victòria, amb l'aval de l'èxit de les tres edicions anteriors, es disposa a inaugurar el festival 2016, que compta amb estrelles internacionals com Maria Katzavara, Joan Martín-Royo o Teresa Berganza, íntima amiga de Victoria dels Àngels. Parlem amb la directora de la Fundació, Helena Mora, de les claus de LIFE Victòria 2016.



Un calendari diferent

La gran novetat de l'edició d'enguany de LIFE Victòria és la distribució de la programació. En lloc de concentrar tots els concerts en uns pocs dies, el festival es prolongarà al llarg de dos mesos, amb els esdeveniments repartits entre el 4 de novembre i el 21 de desembre.

Helena Mora, ens explica la raó d'aquesta estructura, tan poc habitual en els festivals convencionals: "Allarguem la durada per afavorir l'assistència de públic, que poques vegades té el temps o els diners per assistir a cinc concerts en una setmana. En canvi, si aquests concerts es distribueixen en diverses setmanes, resulta més fàcil, especialment si afegim opcions com un abonament que inclou tots els recitals per 120 euros ".

Així mateix, els preus són més populars que en edicions anteriors: els concerts principals costen entre 20 i 25 euros i hi ha activitats paral·leles (concerts breus, xerrades, etc.) amb cost molt reduït (5 euros) o fins i tot gratuïtes.

Fusió de les arts: música, poesia, arquitectura

En total, són sis els concerts de liederistas importants que se celebren a LIFE Victòria i tots ells estan connectats a un artista destacat relacionat amb la poesia i la cançó: "Com que enguany coincideixen tantes commemoracions, cada concert està vinculat a un poeta o músic, com Shakespeare o Cervantes, en el recital inaugural; Federico García Lorca, al concert amb Carmen Solís i Rubén Fernández Aguirre; Enric Granados, del qual es presenta la integral de la seva obra vocal; o Salvador Moreno, un compositor mexicà íntim amic de Victoria de los Ángeles i que serà homenatjat en el concert de Maria Katzavara ", explica Helena.

"El lied no es pot entendre sense la poesia", ens assegura la directora la Fundació organitzadora del festival. "La poesia és capaç d'arribar a l'ànima de la cançó i hem de transmetre això als joves. De vegades els dic que cantin menys i que llegeixin més poesia", afirma.

D'altra banda, els concerts oficials es presenten en espais emblemàtics de la ciutat, com el Recinte Modernista de Sant Pau o La Pedrera: "Al lied, la part arquitectònica és important, perquè el concepte és anar a escoltar música a un lloc reduït, com abans ho feien a la casa d'un amic ", afirma Helena Mora. I continua: "Per això el lied no omplirà mai estadis de futbol. No és el concepte".

El suport als joves

En LIFE Victòria, el suport als joves cantants de lied té un paper fonamental, tant en la programació de concerts com en activitats acadèmiques, algunes dirigides a estudiants i altres, també obertes al públic en general.

Tots els recitals comencen amb una breu actuació de joves cantants becats per la Fundació Victoria de los Ángeles. En el cas de la jove mexicana Rocío Tamez, està recolzada per la soprano Maria Katzavara, que va demanar explícitament poder presentar a Barcelona.

Els joves també participen en un nou format: els "tast de lied", petits concerts amb entrada molt reduïda (5 euros) pensats per atreure nous públics al gènere. Així mateix, l'ESMUC acull un seguit d'masterclasses impartides pel pianista Iain Burnside que culminen amb un concert gratuït obert a tot el públic el 9 de novembre.

El record a Victoria de los Ángeles
Helena Mora, directora de la Fundació
Victoria de los Ángeles
Victoria de los Ángeles va ser una gran intèrpret del lied i per això tot el festival està dedicat a la seva memòria. La influència no es limita a donar nom a la iniciativa, sinó que també inspira l'organització de la programació, especialment pel que fa a l'ajuda a joves cantants i el suport a projectes benèfics. "Victòria no es va cansar mai d'ajudar els altres i de fer concerts benèfics", ens diu Helena Mora.

Per aquest motiu, tot i les dificultats de finançament del festival ( "trobar esponsorització és una feina titànica", ens confessa la directora de la Fundació"), un dels recitals-estrella, el protagonitzat per Joan Martín-Royo i Pierre Réach, destinarà els seus beneficis al projecte 'Le refuge de Kol', a Cambodja, una ONG impulsat pel propi Martín-Royo.

D'altra banda, el record a Victoria de los Ángeles atrau artistes de relleu que la van conèixer bé, com la seva amiga i companya Teresa Berganza, que obre el festival amb una xerrada oberta a tot el públic interessat, o Marina Rossell, que presenta una activitat similar el 12 de desembre a l'ESMUC.

Altres figures presents en LIFE Victòria no van coincidir amb la cantant barcelonina per raons generacionals, però la tenen tan present que no dubten a venir a homenatjar-la. Per això el festival pot tenir a una figura internacional com Maria Katzavara en el concert de cloenda. Helena Mora ens explica que la resposta de la soprano mexicana a la invitació va ser rotunda: "Jo, per Victoria de los Ángeles, vaig a Barcelona i on faci falta".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada