Barcelona Clàssica: El Cant de la Sibil·la reviu a les esglésies de Barcelona

dijous, 22 de desembre del 2016

El Cant de la Sibil·la reviu a les esglésies de Barcelona

Cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona
Foto: Néstor Pindado
Diverses esglésies presenten aquesta Nit de Nadal el Cant de la Sibil·la, una tradició medieval que a Barcelona es va perdre al Renaixement per la seva prohibició al Concili de Trento i que als últims anys està revivint a diverses esglésies de la ciutat. 

La primera a recuperar-ho va ser Santa Maria del Mar, el 1948. Anys després, s'hi han sumat altres parròquies. Segons el portal Barcelona.cat, enguany el Cant de la Sibil·la es representa a un total de set indrets de la ciutat, amb la novetat destacada de la incorporació de Santa Maria del Pi, amb la cantant Mariona Sagarra  (23.55 hores).

Així mateix, es representarà a Santa Maria del Mar (23:00 hores, just abans de la Missa del Gall), Santa Maria de Gràcia (23.30 hores);  Sant Gaietà (23.45 hores); Sants Gervasi i Protasi (23:55 hores); Sant Medir (23.00 hores) i la Catedral de Barcelona (23.30 hores, precedit  per la lectura de l'ofici de Nadal des de les 22.45 hores).


En el cas del Cant de la Sibil·la de la Catedral de Barcelona, que s'ofereix des de l'any 2009, la recuperació musical ha vingut acompanyada d'un intens treball documental que ha permès recrear i oferir als ciutadans de Barcelona el cant sibil·lí amb la mateixa melodia i en els mateixos espais en què es va desenvolupar al s. XVI.

L'obra es va deixar de representar a la Seu barcelonina l’any 1575. Ara, el Cor de Cambra Francesc Valls, gràcies a les investigacions del Dr. J. Baucells, arxiver de la Seu barcelonina, ha pogut recuperar aquest drama sacre en els mateixos espais i en una forma molt propera a com es representava fa 400 anys. La Catedral conserva un dels fons documentals més importants d’Europa, la qual cosa ha permès utilitzar la tonada pròpia i única de la Sibil·la de la Catedral, diferent de la que és tradicional a Mallorca i a altres indrets, i així recrear, molt acuradament, la cerimònia renaixentista barcelonina.

Cada any, el Cor encarrega a un autor de prestigi una revisió contemporània del Cant de la Sibil·la. Aquest any se li ha encarregat al compositor català, Bernat Vivancos.

Amb aquest vídeo, on el Cor Francesc Valls interpreta el Cant de la Sibil·la a la Catedral de Milà l'any 2015, tanquem aquest article i aprofitem per desitjar als nostres lectors un bon Nadal.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada