Barcelona Clàssica: Les claus de la nova temporada 2016/2017 al Gran Teatre del Liceu

dimarts, 1 de març del 2016

Les claus de la nova temporada 2016/2017 al Gran Teatre del Liceu

Producció de Rigoletto del Teatro Real. Foto: Javier del Real
Per Xavier Llisà.- El Gran Teatre del Liceu ja ha anunciat oficialment la seva programació per a la temporada 2016/2017. En aquest tipus d'esdeveniments, el protagonisme se l'emporten les noves òperes i la nòmina de cantants previstos a partir de setembre de 2016, tot i que també es van anunciar alguns aspectes referits a la venda de localitats (com una rebaixa de l'1,2%).

No entrarem en aquesta informació, sinó que ens centrarem en les deu claus artístiques de la temporada. També obviem comentar la part econòmica de la presentació, encara que podríem fer-ho, ja que es van presentar els comptes anuals del Teatre.

Però deixem el vil metall per a una altra ocasió; o, més tràgicament, perquè l'utilitzi un dels grans protagonistes de la temporada, Rigoletto, comprant al malvat Sparafucile i aconseguir així que aquest assassini al frívol Duc de Màntua.


  1. Vénen dos mites. Tindrem la possibilitat d'escoltar dos dels fenòmens artístics dels últims 50 anys en el camp operístic: Plácido Domingo, qui cantarà, en versió concert, la Thaïs de Jules Massenet, i Leo Nucci, interpretant, en una única funció, "el seu" Rigoletto .

  2. Forta representació de les òperes populars. Els amants de les òperes de sempre tenim una cartellera prometedora: a l'esmentat Rigoletto, cal afegir Le Nozze de Figaro, Die Zauberflöte, La Fille du regiment (amb l'ària A mes amis i els seus 9 "do" de pit), Werther, Il Trovatore, Don Giovanni ...
  3. Grans noms de l'òpera actual. Alguns dels cantants anunciats són Piotr Beczala, Ludovic Tézier, Martina Serafin, Nino Machaidze (coneguda com la "Angelina Jolie" de l'òpera per la seva semblança amb l'actriu americana), Carlos Álvarez ... Quant a debuts, cal destacar la primera actuació al Liceu de Tatiana Serjan i el debut al paper del duc de Mantua del tenor mexicà Javier Camarena.


  4. Quota d'avantguardisme i modernitat: L'aporten Elektra i Quartett. La primera és una òpera del segle XX que busca atraure un públic jove pel tema que desenvolupa i la seva posada en escena (a l'estil del que va passar amb Benvenuto Cellini aquesta temporada). La segona, de Luca Francescoli, s'estrena per primera vegada a Espanya al Liceu.


  5. Aposta per les produccions "high-tech" i les noves tecnologies: Ho veurem especialment en el Don Giovanni de Mozart, amb direcció musical de Josep Pons i direcció escènica de Kasper Holten (producció de la Royal Opera House, presentada al Covent Garden de Londres). Ens preguntem si potser aquest tipus d'escenografies tan espectaculars no són una translació al camp operístic del que s'està fent en els concerts de les estrelles del pop, com Madonna, en els quals ja gairebé és més important l'espectacle que la veu.


  6. Més presència de veus espanyoles: Algunes són ja molt conegudes, com Josep Bros o Stefano Palatchi, i altres no ho són tant, com Elena Copons, Vicenç Esteve, Gemma Coma-Alabert, Elena Sancho, Josep Fadó, María José Moreno, Toni Marsol, Sara Blanch, etc. Com a curiositat, Bibiana Fernández cantarà el paper de duquessa de Crakentorp a La fille du regiment.

  7. Vencedors del Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas. Ens trobarem amb antics guanyadors de la convocatòria que es van obrint pas, alguns ja consagrats com artistes internacionals i altres, que ho faran en els propers anys. Per exemple, destaca Javier Camarena, que, a més de ser el Duc de Màntua en Rigoletto, cantarà Tonio a La fille du regiment. Tamara Wilson actuarà al segon repartiment de Don Giovanni, en el paper de Leonora. Altres vencedors en escena seran Anatoli Sivko (Leporello, a Don Giovanni), Sara Blanch (actuarà a Thais, en el paper de Crobyle) i Ben Bliss (Camille, a La vídua alegre)
  8. L'aportació local. Jordi Savall dirigirà Teuzzone, mentre que Alex Ollé (La Fura dels Baus) serà el director d'escena de Quartett i Lluís Pasqual, el de Le nozze di Figaro. Josep Pons serà el director musical en aquesta òpera i també a La vídua alegre i Don Giovanni.
  9. Recitals i concerts. Aquí destacarem els que ens oferiran Sondra Radvanovsky, Joyce DiDonato i Gregory Kunde. Ens agrada especialment el duel de barítons Dimitri Hvorostovsky i Simon Keenlyside. I, per descomptat, un any més el Liceu acollirà la prova final i el concert de vencedors del Concurs Viñas.


  10. Dansa i Petit Liceu. Tindrem tres sessions de dansa ofertes per diferents companyies: Ballet Nacional Sodre / Uruguai amb Julio Bocca de director, la Jove Companyía de l'Institut del Teatre i el Ballet Preljocaj. Els petits tindran programació especial al Petit Liceu, amb obres com AriaKadabra i El Superbarber de Sevilla, entre d'altres.

2 comentaris: