Barcelona Clàssica: El millor de la setmana: l'hora del desembarcament rus

dilluns, 23 de gener del 2017

El millor de la setmana: l'hora del desembarcament rus

Valéry Gergiev  Foto: Marco Borggreve
Una programació de concerts com la d'aquesta setmana és de les que ens fer donar gràcies de ser aficionats a la música clàssica i viure a Barcelona.

No només rebem la visita d'un dels millors quartets de corda del món, com el Jerusalem Quartet, i d'un dels millors violinistes, com Leonidas Kavakos. A més, el famosíssim director Valéry Gergiev aterra durant tot el cap de setmana acompanyat de l'Orquestra del Teatre Mariinsky de Sant Petersburg per oferir tres concerts a L'Auditori -una fita històrica-, mentre l'altra gran sala de concerts de la ciutat, el Palau de la Música Catalana, s'omple amb altres dos projectes simfònics d'envergadura. Per si fos poc, cal recordar que, al Gran Teatre del Liceu, segueixen les funcions del Werther, que es prolongaran fins el 2 de febrer (no fins al 4, com estava previst, a causa d'un canvi en la programació).

Potser l'únic problema sigui pressupostari, doncs, com sol passar amb els músics i formacions de primera línia, les entrades no són precisament barates. Per intentar compensar-ho, en la nostra agenda hem recopilat també l'oferta de concerts i recitals en centres cívics i institucions culturals (la major part, gratuïta). Només aquesta setmana hi ha una vintena de concerts low cost, amb entrada inferior a la mitjana habitual (12 euros). Feta aquesta presentació, ja estem preparats per repassar què és el millor que tenim a l'agenda de música clàssica aquesta setmana.



Dilluns, 23 de gener: La pianista Daria Medvedeva, formada entre Barcelona i Rússia, actua al Conservatori Municipal, dins el cicle de concerts joves que és habitual a la programació dels dilluns. Al programa, figuren Mozart, Brahms, Rachmaninov i Chopin. (Conservatori Municipal de Barcelona; 20.15 hores. Entrada gratuïta)

Dimarts, 24 de gener: L'Associació per al Foment de la Música Clàssica presenta l'últim concert de la temporada de tardor-hivern (tot i que ja tenen a punt la temporada d'hivern-primavera, que comença la setmana que ve). L'ensemble Clàssic BCN, capitanejat per Anton Serra, ofereix obres de Boccherini, Haydn, Pleyel i Borne. (RACBA; 20.00 hores. Es sol·licita al públic arribar a les 19.45 hores. Entrada: 15 euros)

Dimecres, 25 de gener: El Jerusalem Quartet, un dels millors quartets de corda del món, actua a l'Auditori de Barcelona. Presenten un repertori amb algunes de les seves especialitats, com Haydn o Beethoven, músic al qual estan dedicant les gires de la temporada 2016/2017. El públic interessat a saber més sobre la formació pot assistir a una conferència gratuïta mitja hora abans del concert. (L'Auditori. Conferència: 20 hores. Concert: 20.30 hores. Entrada: 28 euros)

Dijous, 26 de gener: La personalitat del dia és, sens dubte, el violinista Leonidas Kavakos, qui actua al costat d'Enrico Pace al Palau de la Música Catalana, en el marc del projecte d'interpretar en una mateixa temporada totes les sonates de violí i piano de Beethoven. Aquest és el segon concert del cicle (Palau de la Música Catalana, 20.30 hores. Entrada: 40 euros). De tota manera, els que vulguin alternar la música de cambra amb altres opcions, cal destacar diversos concerts de cant en centres culturals, com la nova edició del cicle Winterlied de l'Institut Goethe (20.15 hores. Entrada gratuïta).

Divendres, 27 de gener: Arriba el plat fort de la setmana, amb la visita de Valéry Gergiev. Ens costa trobar qualificatius que no s'hagin fet servir mil vegades per descriure el director rus, però la cosa podria estar entre "celebèrrim" i "llegendari". Els seus últims projectes a Barcelona han ofert les dues cares de la música: des d'una versió concert del Tristany i Isolda que la crítica va apallissar fins a una interpretació de la Patètica de Txaikovski que ha passat als annals dels concerts mítics de l'Auditori.

A Barcelona, ​​Gergiev protagonitza al llarg de tot el cap de setmana un total de tres concerts. El primer d'ells, el divendres 27, és una actuació de la fenomenal Orquestra del Teatre Mariinsky (on Gergiev és director). No sabem si es tracta d'arreglar comptes pendents, però el programa inclou l'acte tercer de Tristany i Isolda amb una soprano wagneriana reconeguda, Eva Maria Westwroek (L'Auditori; 21 hores. Entrada: 29-134 €).

Dissabte 28 i diumenge 29, L'Auditori acull un projecte sense precedents: concert conjunt de l'Orquestra del Mariinski i de l'OBC, ambdues dirigides per Gergiev i amb un programa íntegrament dedicat a Xostakòvitx (Dissabte: 19 hores. Diumenge: 11 hores. Entrada: 10-98 €). Els interessats a saber com ha funcionat la convivència entre els músics russos i els barcelonins poden assistir a una conferència del solista de l'OBC i director Alfons Reverté. (Dissabte 28; 18 hores. Entrada gratuïta).

Dissabte, 28 de gener: La principal alternativa al món de la gran orquestra de Gergiev és una producció de l'Orfeó Català amb l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears per estrenar a Barcelona una nova obra de Salvador Brotons. La Cantata de Randa és una peça creada com homenatge a Ramon Llull amb motiu del 700 aniversari de la seva mort. Com a solistes, intervenen Marta Mathéu i Josep Ramon Olivé, i l'actriu Sílvia Bel serà la narradora. (Palau de la Música Catalana; 20.30 hores. Entrada: 20-25 €)

Diumenge, 29 de gener: L'Orquestra Camera Musicae presenta el seu segon concert de la temporada, amb dos "Superhits" de la música clàssica de tots els temps. A la primera part, el jove guitarrista Rafael Aguirre interpretarà, al costat de l'orquestra, el Concierto de Aranjuez. La segona part estarà dedicada a la Simfonia del Nou Món de Dvorák. (Palau de la Música Catalana; 18 hores. Entrades: 24-36 €)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada