Barcelona Clàssica: El Concurs Tenor Viñas trenca amb els tòpics

dimarts, 17 de gener del 2017

El Concurs Tenor Viñas trenca amb els tòpics

J'nai Bridges, guanyadora del Concurs Viñas 2016
El Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas celebra aquesta setmana la fase final de la seva 54ª edició. En total, hi han participat 511 cantants de 62 països, que han passat per proves eliminatòries a Londres, Nova York, París, Milà, Berlín, Beijing, Los Angeles, Moscou i Madrid, fins a arribar a Barcelona.

En realitat, la fase final del concurs ja es va iniciar la setmana passada, amb les audicions al Conservatori del Liceu, on es celebren totes les sessions preliminars fins a les semifinals. La darrera prova, programada pel 20 de gener, es trasllada a l’escenari del Gran Teatre del Liceu, com mana la solemnitat del moment. Des de les 15 hores, hi actuaran els finalistes i, a última hora de la tarda, el jurat del premi farà públic el seu veredicte.

Del Concurs Tenor Viñas habitualment la premsa destaca la invasió de cantants coreans. Enguany, Corea continua essent el país que aporta més participants, amb un total de 148 cantants, seguit de Rússia, amb 50 artistes, i Espanya, amb 48 inscrits (només 11 són catalans). Però, cal tenir en compte que el número no garanteix el triomf: de fet, els coreans ja fa dos anys que no s'emporten premis importants.


D’altra banda, les darreres edicions estan també trencant amb un altre tòpic: la “maledicció” que arrosseguen els guanyadors, dels quals es diu que no acaben d’arrencar amb les seves carreres malgrat el triomf al certamen. Però el tòpic mai no ha estat realment cert i la prova són noms com ara Tamara Wilson, guanyadora del concurs l'any 2011 i ara soprano de rellevància mundial, o Javier Camarena, guanyador l'any 2005 i actualment situat entre els tenors més cotitzats del món. 

Olga Kulchynska, guanyadora del concurs el 2015
Una altra cosa és la lògica dificultat que té aconseguir una carrera d'impacte mundial en un món tan complicat com l'operístic, i no només per les coses del showbusiness. Avui, a la roda de premsa de presentació del concurs, la soprano Grace Bumbry, membre del jurat, ha explicat que, en el seu cas, per a mantenir-se com a cantant d'alt nivell, treballava vuit hores al dia en interpretació, traducció i memorització, a més de passar-s'hi molt temps al gimnàs per a cuidar la preparació física.

A les últimes edicions, el Gran Teatre del Liceu sembla haver reforçat el seu compromís amb el Concurs Viñas. La directora artística, Christina Scheppelmann, ha destacat que Olga Kulchynska, la guanyadora del 2015, va tenir a La Bohème del passat juliol un rol destacat com a Musseta. A més, Sara Blanch, multipremiada al 2016, participarà el proper febrer a Thaïs, al costat de Plácido Domingo.

Un cop passa la prova final i coneguts els guanyadors, el públic disposa de més activitats vinculades al Concurs Viñas. La tarda del dia 21 de gener a les 18.30 hores tindrà lloc al Foyer del Liceu una conferència a càrrec de Grace Bumbry presentada per Christina Scheppelmann. El concurs tindrà com a cloenda el Concert Final el diumenge 22, a les 18 hores, on els guanyadors interpretaran diverses peces acompanyades per l’Orquestra Simfònica del Liceu, dirigida per Daniel Gil de Tejada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada