Barcelona Clàssica: El mètode "La la land": és possible aprendre a tocar el piano en quatre mesos?

dijous, 23 de febrer del 2017

El mètode "La la land": és possible aprendre a tocar el piano en quatre mesos?

Cartel oficial. Lionsgate Publicity
Si finalment l'actor canadenc Ryan Gosling s'emporta l'Oscar al millor actor principal en la cerimònia del 26 de febrer, una part del premi li hauria d'agrair al seu professor de piano.

Segons han explicat el mateix actor i el director de la pel·lícula, Damien Chazelle, quan va ser contractat per al paper del pianista de jazz que protagonitza La la land, Gosling no sabia tocar el piano (tot i que, pel que sembla, sí que tenia nocions musicals bàsiques  i tocava la guitarra). L'actor va començar llavors un intens aprenentatge amb sessions diàries d'estudi de tres i quatre hores durant quatre mesos que va ser tot un èxit. Abans de començar el rodatge, l'intèrpret va assegurar que es veia capacitat per fer les escenes de piano sense necessitar doblatge.

Els promotors de la pel·lícula s'han encarregat d'explicar que tots els plànols que apareixen de Ryan Gosling tocant el piano són efectivament seus (encara que també reconeixen que el so està doblat). I ja podem imaginar-nos l'important que resulta aquest tipus de gestes en la carrera dels Oscars, on, per exemple, ja es va premiar Natalie Portman per convertir-se en ballarina de ballet estudiant durant deu mesos.

És inevitable sentir curiositat per si el que ha aconseguit l'actor podria aconseguir-també una persona normal i per això hem preguntat a especialistes de l'ESMUC, del Taller de Músics i del Conservatori del Liceu si es pot aprendre a tocar el piano a quatre mesos  i a quin nivell es pot arribar. I això és el que ens han explicat.


Alba Ventura, professora del Conservatori Superior de Música del Liceu, té certa experiència com dobladora d'escenes de pianistes, ja que va gravar alguns plans per a la pel·lícula Frankenstein de Mary Shelley. En la seva opinió, "és molt meritori el que ha fet Ryan Gosling. En totes les pel·lícules, quan hi ha escenes de piano, es recorre a dobladors. De tota manera, i tot i reconèixer el talent i la facilitat per a la música que ha demostrat aquest actor, en quatre mesos, el nivell que es pot adquirir no deixa de ser limitat. És com fer unes classes de dibuix; si se't dóna bé, podràs pintar un quadre bonic, però difícilment seràs Sorolla ".

Segons Jordi Camell, cap del departament de Música Clàssica i Contemporània (no orquestral) a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), un aficionat pot perfectament aprendre a tocar el piano a quatre mesos "depenent dels seus objectius". El problema és intentar arribar a un nivell professional: "En quatre mesos estudiant de forma intensiva es poden aprendre peces senzilles, sense massa recorregut pel teclat. Però, sobretot, es pot aprendre com tenir una actitud professional davant el teclat: la posició de les mans, la posició davant l'instrument, els braços, els dits ... "

Carles Marigó, professor de l'ESMUC i del Conservatori del Liceu, afirma una cosa semblant: "He treballat amb actors i són molt bons copiant moviments, gestos, postures. És molt probable que bona part d'aquests quatre mesos d'estudi hagin estat centrats, més que en la part musical, en aprendre com es mouen els dits i quina consciència corporal s' ha de tenir davant el teclat ".

Ryan Gosling, a La la land. Foto: Dale Robinette
Però, definitivament, podria qualsevol persona aprendre piano a quatre mesos? Els experts consultats coincideixen a assenyalar que si, encara que també adverteixen que cal ser conscients de les limitacions. Jordi Camell assegura que coneix casos de persones que, ja en l'edat adulta, han adquirit un bon nivell de piano, tot i que el temps que els porta "depèn molt dels seus coneixements musicals, de la facilitat que tingui, de les seves habilitats psicomotrius ..."

Santi Galán, cap d'estudis del Taller de Músics Escola Superior d’Estudis Musicals, es mostra rotund: "I tant que sí es pot aprendre a tocar el piano a quatre mesos. I en quatre setmanes també. La qüestió és què es pot arribar a tocar. El factor clau són la capacitat musical personal de cada un i les expectatives que es poden crear com a aprenents ". I adverteix dels perills de marcar-se una meta massa elevada: "En quatre mesos un pianista amb gran potencial pot avançar enormement, i malgrat tot sentir-se insatisfet, mentre que un altre pianista menys dotat avançarà a poc a poc, però pot estar gaudint molt més el que experimenta ".

En tot cas, Galán afirma que, durant el procés d'aprenentatge, els progressos arriben "sempre", i explica la recepta: "Practicar l'instrument amb regularitat i saber seleccionar quina música estudiar en funció de les habilitats i esperances del músic". I reivindica el paper del professor en aquest procés, "ja que és ell qui ha de poder aconsellar, destacar avenços positius i ajudar a rectificar errors". En la seva opinió, amb aquest plantejament, "tothom pot en definitiva fer música, cada persona a la seva manera, en funció de les seves capacitats i de la dedicació que inverteixi, sigui quatre mesos, quaranta anys o el que li vingui de gust".


4 comentaris:

  1. Jo no sé si els que opinen en l'article han vist La, la, land, el nivell pianistic que assoleix el pianista no és pas elemental.
    Però si el so va ser doblat és ja una altra cosa.

    ResponElimina
  2. Si, efectivament, el so va ser doblat. Aixó ho han reconegut tots. Tot i així, és una gran mèrit el que té l'actor. Gràcies pel comentari!!

    ResponElimina
  3. Hace bastantes años Gosling tenia su propio grupo musical. de hecho lo conocí antes como músico que como actor, por lo tanto es una persona vinculada a la música y con conocimientos musicales. En su grupo era el vocalista y también tocaba los teclados. para la película no ha aprendido a tocar el piano desde cero, simplemente ha perfeccionado sus conocimientos, por lo tanto decir que ha aprendido a tocar el piano en 4 meses es un tanto irreal.
    He aquí la prueba en este vídeo del 2009
    https://www.youtube.com/watch?v=IRFeUc2KnBY

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Mariela! Gracias por el comentario. En este video de Youtube aparece una entrevista al director de la pelicula en la que explica el proceso que ha hecho Gosling. No dice que no supiera musica, pero si que su nivel de piano era muy bajo.

      https://m.youtube.com/watch?v=XOhwH4QofzI

      ¿Es posible que hayan querido exagerar un poco el punto de partida para sumar puntos para el Oscar? Quién sabe... En todo caso, atreverse a hacer la película sin doblaje (de manos) ya tiene mérito.

      Elimina