Barcelona Clàssica: La Tretzena de Xostákovitx: espiritualitat més enllà dels tòpics

dijous, 17 de març del 2016

La Tretzena de Xostákovitx: espiritualitat més enllà dels tòpics

Imatge: L'Auditori
Reconforta veure que a la cartellera de Setmana Santa hi ha idees noves molt més enllà dels Rèquiems. L’Auditori ha tingut l’atreviment (l’encert!) de programar pel dissabte 19 i el diumenge 20 una peça ben allunyada dels tòpics habituals: la Simfonia número 13 de Xostákovitx, ‘Babi Iar’. 

I no és que el tema de la “Tretzena” del compositor rus no tingui res a veure amb l’espiritualitat; més aviat, al contrari. Com diu Kazushi Ono, el director titular de l’OBC, al vídeo de presentació del concert, l’obra, “una de les més boniques de Xostákovitx”, reflexiona al voltant del patiment humà. 

Segons s’explica al programa, la simfonia està basada en un poema de Ievgueni Ievtuixenko sobre la massacre perpetrada pels nazis entre el 29 i 30 de setembre del 1941, els quals van assassinar al barranc de Babi Iar, a les afores de Kiev, a 33.771 jueus.  


L’estalinisme va imposar el silenci sobre el succés. «Van intentar destruir la memòria de Babi Iar, primerament els alemanys, després el Govern d’Ucraïna. Però, gràcies al poema de Ievtuixenko, era obvi que ja no se’ls oblidaria més. Aquest és el poder de l’art”, va declarar Xostakóvitx.

A més de l’atractiu temàtic i històric de l’obra i de la seva bellesa artística, cal destacar la participació d’un element que, en paraules de Kazushi Ono, és ben poc habitual a la història de la música: un gran cor format per 70 homes. Coordinat per Mireia Barrera, els integrats d’aquesta formació procedeixen d’alguns dels principals cors de Catalunya: Orfeó Català, Cor Jove l’Orfeó Català, Cor Madrigal i Cor Lieder Càmera.




A tot això cal afegir que L’Auditori assajarà una posada en escena innovadora: el text de l’obra es projectarà –traduït- durant la interpretació musical, “per a afavorir la comprensibilitat sense obligar a seguir el programa de mà”.

Sense dubte, es tracta d’una proposta atractiva des de tots els punts de vista i que aporta renovació a una programació que, massa sovint, es limita a les mateixes obres. Per mostra, un botó: durant els propers dies, només a Barcelona ciutat, el Rèquiem de Mozart es farà tres vegades.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada