L'aturada estiuenca s'ha fet notar en la cartellera clàssica i també en
el ritme d'actualització de la nostra web. La raó (almenys, en el nostre
cas) és que estem preparant nous continguts que, a poc a poc, anirem
desvetllant.
Un d'ells ho presentem en aquest article. Ja eren habituals les recomanacions dels millors concerts del mes, però crèiem que era necessari anar més enllà dels grans noms per reflectir el veritable ritme d'activitat de la programació de clàssica a Barcelona. Gràcies a les noves tecnologies, podem trobar nous formats que permeten apropar-nos més a aquest objectiu.
Concretament, hem aconseguit posar xifres a l'agenda de música clàssica i podem dir que, en aquests moment, a Barcelona, al mes de setembre, hi ha programats un total de 83 concerts i esdeveniments directament relacionats amb la música clàssica (entesa en un sentit molt ampli, ja que també incloem peces del repertori contemporani que s'apropin al que se sol denominar “gènere clàssic”).
Diem “esdeveniments”, perquè en l'agenda de Barcelona Clàssica també incloem conferències i audicions que, si no són estrictament concerts, també permeten apropar-se a la música i conèixer millor les grans composicions de la història. Per ser exactes, aquest mes se celebren 5 conferències sobre música clàssica: les sessions del cicle “15 Simfonies imprescindibles”, un col·loqui entre el compositor Hèctor Parra y Joan Vives i dues xerrades a l'Ateneu Barcelonès, una sobre conceptes de programació musical i l'altra sobre Nabucco, de Verdi. La nostra agenda recull els detalls de dates, horaris i preus.
La resta d'esdeveniments, fins un total de 78, són concerts. L'intèrpret amb major nombre d'actuacions, amb molta diferència sobre la resta, és el guitarrista Manuel González, impulsor del cicle “Maestros de la Guitarra”. Com a solista, Manuel actuarà en sis ocasions aquest setembre. Però, a més, forma part del trio Barcelona Guitar Trio i del quartet Barcelona 4 Guitars, conjunts amb els quals té 10 concerts més.
Manuel González |
La guitarra i el violoncel, instruments del mes
Per tant, la guitarra clàssica és l'instrument que predomina a la
programació del mes, atès que Manuel González i el seu equip ofereixen
un concert diari, bé en el Palau de la Música, bé en la Basílica de
Santa Maria del Pi.
No obstant això, el violoncel té també una intensa
presència en l'agenda, i no solament per l'activitat de Jurgen van Win, l'artista que protagonitza dos concerts setmanals en Sant Pau del
Camp amb obres de Bach. Aquest setembre coincideixen diversos
especialistes de l'instrument, com Jean-Guihen Queyras -qui reprén
oficialment l'activitat en el Palau-, el jove talent Ramon Bassal, o Amat Santacana, integrant del Qvixote Quartet, qui actuarà en
solitari en el cicle del Museu MEAM, entre d'altres.
En canvi, altres ingredients habituals de l'agenda musical a Barcelona,
com l'òpera, el piano o el cant coral, tenen una mínima presència:
caldrà esperar als propers mesos per recuperar-los.
Mitjanes del preu de les entrades: entre 18€ i 35€
Com Barcelona Clàssica també recopila informació sobre el preu de les entrades, hem identificat 15 esdeveniments gratuïts. Dins dels concerts de pagament, el més econòmic de tots és el monogràfic de de l'obra d' Hèctor Parra que oferirà el pianista José Menor, i el recital de l'organista japonesa Kei Koito. Tots dos tindran lloc en el Palau de la Música i el preu és el mateix per a totes les localitats: 6 euros.
El llac delss cisnes es representa aquest mes al Liceu |
De totes formes, l'agenda de setembre no és, en absolut, de les més costoses. El preu mitjà per anar a un concert de música clàssica de pagament (descomptant sempre en el càlcul d'estimacions l'oferta gratuïta) se situa entre els 18 euros, pagant una localitat de “gamma baixa”, i els 35 euros, que és el valor mitjà d'una butaca de “gamma alta”.
I tanquem el nostre experiment amb un repàs als repertoris. L'eina gratuïta Wordle ens permet observar molt clarament que Bach i Tchaikovski són els compositors que amb més freqüència escoltarem aquest mes en l'escena barcelonina. Això es deu al fet que les seves obres apareixen en els cicles amb major nombre de sessions però, a més, compten amb diversos concerts monogràfics, com algunes de les sessions del cicle MEAM dedicades exclusivament a J.S. Bach.
Infografia realitzada per Barcelona Clàssica en Wordle amb els repertoris anunciats als concerts de setembre |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada