Barcelona Clàssica: El Barcelona Festival of Song celebra la seva 12a edició amb una àmplia programació de concerts gratuïts

dimecres, 22 de juny del 2016

El Barcelona Festival of Song celebra la seva 12a edició amb una àmplia programació de concerts gratuïts

Foto: Barcelona Festival of Song
Barcelona acull, des d'aquest dissabte 25 de juny i fins al 4 de juliol, el Barcelona Festival of Song, un projecte de difusió de la música vocal ibèrica i llatinoamericana més que consolidat en els estius de la ciutat, ja que aquest any arriba a la seva 12a edició, La iniciativa ofereix als cantants professionals un "stage" de formació especialitzada i al públic general, una atractiva programació de concerts (la majoria, gratuïts).

El Barcelona Festival of Song és una idea de la soprano Patricia Caicedo: "El 2004 vaig decidir crear aquest espai al veure que no existia, en cap lloc del món, un espai dedicat a l'estudi i interpretació de la cançó, del "lied", ibèric i llatinoamericà", ens explica. I afegeix: "Pot semblar sorprenent, però la formació de músics clàssics és totalment eurocèntrica i les institucions educatives de tot el món continuen centrades en l'ensenyament dels repertoris alemany, francès i italià".
 

Patricia Caicedo és una cantant d'origen colombià i establerta, des de fa temps, a Barcelona. La seva especialitat és precisament el patrimoni musical ibèric. "La idea va ser un pas natural després de dedicar molts anys a la investigació i interpretació del repertori, amb la publicació de llibres i discos i la programació de concerts i classes", ens explica. El Barcelona Festival of Song compleix, sobretot, una funció de difusió cultural: "Vull contribuir a construir un cercle virtuós que tregui a la llum obres i compositors que fins ara han estat ignorats, malgrat la seva gran qualitat musical", afirma la fundadora del projecte.

L'esdeveniment barreja a parts iguals la formació acadèmica i els concerts en públic. Pel que fa a les classes, es tracta d'un programa molt personalitzat en el qual cada any s'accepta a un màxim de 15 candidats, tots professionals (i la majoria, procedents dels EUA). Les classes pretenen proporcionar les eines necessàries per a la interpretació del repertori ibèrica. Com explica Caicedo, "estudiem la dicció lingüística, però, sobretot, aspectes històrics i interpretatius. En aquest repertori, aquests coneixements són essencials, justament perquè els músics no tenen marcs de referència. Si parléssim de Bach o Schubert, no caldria contextualitzar".

Quant als concerts,
l' edició 2016 del festival ofereix vuit propostes, repartides entre el CaixaForum Barcelona, ​​la Biblioteca de Catalunya, l'Arxiu Joan Maragall i l'Auditori de la Residència d'Investigadors.

El
concert inaugural, programat a CaixaForum per al dissabte 25, porta per títol "100 anys de cançó" i està dedicat a la música de compositors centenaris: Enric Granados (que té un notable protagonisme al llarg de tota l'edició del festival), l'argentí Alberto Ginastera, el veneçolà Antonio Estévez i el mexicà Salvador Moreno. Els solistes seran Patricia Caicedo, el tenor Lenine Santos i el pianista Nikos Stavlas.

A més, en el mateix concert s'estrenaran noves obres de dos compositors contemporanis: Anna Cazurra i Achille Picchi. El festival procura, en cada edició, combinar la música del passat amb els compositors del present i, per això, tots els anys encarrega la composició d'un nou cicle de cançons.

Foto: Barcelona Festival of Song
Quant a la resta de concerts, Patricia Caicedo destaca l'homenatge a Granados previst pel 27 de juny a la Sala Llevant de la Biblioteca de Catalunya, amb la mezzosoprano Marisa Martins i el pianista Mac McClure. Així mateix, cal ressaltar el concerto del 29 de juny íntegrament dedicat a la cançó artística de Costa Rica, "un repertori preciós i poc conegut", amb intèrprets del país que viatgen a Barcelona expressament per a l'esdeveniment. Els brasilers Lenine Santos (tenor) i Achille Picchi (pianista i compositor), i el guitarrista català Jaume Torrent també protagonitzen altres concerts del festival.

Els estudiants del programa oferiran
un únic recital, el 3 de juliol, a l'auditori de la Residència d'Investigadors, on presentaran les cançons que han treballat durant la setmana d'estudi a Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada