Barcelona Clàssica: Associació pel Foment de la Música Clàssica: concerts tots els dimarts per a reivindicar la "música normal"

diumenge, 25 de setembre del 2016

Associació pel Foment de la Música Clàssica: concerts tots els dimarts per a reivindicar la "música normal"

Concert de l'AFM
Tots els dimarts de l'any, de setembre a juliol, és pràcticament segur que hi ha un concert de música clàssica a Barcelona. Els responsables de dinamitzar l'agenda musical en un dia, a priori, poc propici per a l'oci fora de casa són l'Associació pel Foment de la Música Clàssica, una iniciativa impulsada pel músic Anton Serra.

Els concerts se celebren a la Reial Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi. Com explica Anton Serra, "vam començar fa uns quatre anys i, al principi, va costar una mica fer-nos conèixer, però ara tenim ja amb un públic fix i cada tarda reunim entre 40 i 60 persones".

La programació habitual es basa en grups de cambra, recitals de cant amb acompanyament instrumental i fins i tot petites orquestres. Per a l'Associació, es tracta, en certa mesura, de reivindicar el que Anton Serra anomena "la música normal": "Lluitem contra el mite que la música és només patrimoni de les" vaques sagrades "en les grans sales de concerts. Nosaltres creiem el contrari: hi ha molts músics d'aquí que no tenen nom simplement perquè no han tingut l'oportunitat d'actuar en un auditori".

Efectivament, el cartell del cicle de l'Associació és l'antítesi del que habitualment presenten les programacions de les grans sales: formats petits, abundant presència de músics locals i poc coneguts (però amb solvents credencials artístiques) i una clara aposta per obres diferents de les referències habituals.

Aquest plantejament no impedeix, però, que ocasionalment es convidi a músics estrangers i que fins i tot s'assagin algunes experiències de fusió de la música clàssica amb altres fenòmens culturals.

La programació prevista per a l'últim quadrimestre del 2016 és un bon exemple de què es proposa el grup d'Anton Serra. Dels setze concerts previstos entre setembre i gener, la immensa majoria són a càrrec de músics catalans, encara que també està prevista l'actuació de la soprano mexicà-barcelonina Lucía Salas, el 27 de setembre, i de l'orquestra italiana Camerata Musicale Ligure, el 25 d'octubre.

Com a propostes diferents del que és habitual, destaca la presentació, per primera vegada d'un "concert meditatiu", amb l'Erik Om Trio (11 d'octubre), i d'una sessió sobre la relació entre la música i la pintura a partir d'obres de Van Gogh, Fauré, Hahn, Puccini, Dvorák i Falla (22 de novembre). El preu de l'entrada per a cada concert és de 15 euros (12 euros si s'adquireix anticipada via web).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada