Barcelona Clàssica: Els pianistes que marcaran la temporada 2016/17 a Barcelona

dijous, 8 de setembre del 2016

Els pianistes que marcaran la temporada 2016/17 a Barcelona

Daniil Trifonov. Foto: Dario Acosta / DG
Aprofitem aquests moments d'arrencada de la temporada per repassar alguns dels noms il·lustres que actuaran a Barcelona durant els propers mesos. Avui dedicarem l'article als pianistes, ja que aquest instrument és el que protagonitza un major nombre de concerts, bé com a solista, ben acompanyat d'orquestra o en formacions de cambra.

De tota l'oferta anunciada fins avui, gairebé exclusivament centrada entre el Palau de la Música i l'Auditori, hem triat quinze pianistes que cal tenir en compte. Com passa amb qualsevol selecció, hi ha noms interessants que s'han quedat fora. L'ordre en el qual els exposem és cronològic, seguint les dates de la seva actuació a Barcelona.


1- Leif Ove Andsnes: 30 setembre i 1 i 2 d'octubre. L’Auditori. 10-56€
Aquest músic noruec, amb un creixent prestigi internacional, actuarà com a solista en el concert inaugural de la temporada de l'OBC, a les ordres del director titular de l'orquestra, Kazushi Ono.


2- Marta Argerich: 5 octubre. Palau de la Música (Temporada Ibercamera). 22-92€
És una de les grans llegendes del piano dels segles XX i XXI, encara que segueix fidel al seu públic i sol actuar cada temporada a Barcelona. Aquesta vegada, està previst que actuï acompanyada del Quartet Quiroga.

3- Albert Guinovart: 7 novembre. Palau de la Música. 16-20€
Pocs músics contemporanis han assolit el reconeixement del pianista i compositor Guinovart entre el públic. Aquesta temporada, tindrem l'oportunitat de sentir la seva òpera Alba Eterna, que es presenta a Barcelona amb el mateix Guinovart al piano.

4-  Albert Attenelle: 17 novembre. L’Auditori. 20€
Una excel·lent forma d'acomiadar l'Any Granados és presenciar la interpretació d'una de les obres clau del compositor, la suite per a piano Goyescas, a càrrec d'un dels grans especialistes en l'obra de Granados: Albert Attenelle.

5-  Sir András Schiff: 23 novembre. Palau de la Música. 15-60€
Nascut a Hongria, András Schiff ho ha guanyat tot amb el piano: des dels premis Grammy fins al nomenament de cavaller britànic per part de la reina Isabel II. Malgrat la seva enorme fama mundial, no sol faltar en les temporades musicals a Barcelona.

6-  Daniel Barenboim: 24 novembre. Palau de la Música. 30-85€
És un altre mite vivent assidu a Barcelona, encara que, aquesta vegada, actua com a pianista en solitari, un format amb el qual no es presentava a la ciutat des de fa deu anys. El programa promet obres de Debussy i Schubert.

7- Daniil Trifonov: 16 gener. L’Auditori. 38€
És el gran pianista del moment, amb permís de les llegendes del piano del segle XX que segueixen en actiu i de la superestrella mediàtica Lang Lang. I, possiblement, el virtuosisme del rusés partidaris entre els experts que la hiperexpresividad del xinès.


8-  Fazil Say: 4 febrer, Palau de la Música. 18-68€
No és freqüent que un pianista sigui reclamat en els grans auditoris del món per tocar obres seves. Sí és el cas de l'intèrpret i compositor turc Fazil Say, qui presentarà a Barcelona, al costat de la Simfònica del Vallès, un programa eminentment clàssic (Mozart i Listz), però que obrirà amb el seu Silence for Anatòlia.

9-  Grigori Sokolov: 12 febrer. Palau de la Música. 30-60€
És l' "antiestrella" absoluta. Fugeix dels discos, dels premis, dels mitjans de comunicació i, en general, de tot el que no sigui el piano i la música. Gaudeix tant actuant que, de vegades, els seus bisos es prolonguen tant com el programa oficial. Més que un concert, veure a Sokolov és una experiència..

10-  Stephen Kovacevich: 5 març. Palau de la Música. 30-45€
És un altre dels grans noms del piano internacional, amb la diferència que resulta molt menys habitual veure'l a Barcelona. Actuarà acompanyat de l'Orquestra Camera Musicae, amb una obra - el Concert núm. 24 en Do menor de Mozart- que en unes setmanes el mateix Kovacevich presentarà en el seu Los Angeles natal amb la Filharmònica de la ciutat.

11- Arcadi Volodos: 10-12 mar, Lç'Auditori. 10-56€.
11 maig, Palau de la Música. 21-82€.

És l'únic gran pianista que aquest any té confirmat el doblet a Barcelona, amb un cap de setmana de concerts amb l'OBC al març interpretant a Beethoven i un altre al maig, en solitari, al Palau de la Música, dins de la Temporada Ibercamera , amb repertori de Schumann, Schubert i Brahms.

12- Gabriela Montero. 17-19 març. L’Auditori. 10-56€
Pianista i compositora veneçolana, Montero és un prodigi del piano que va debutar amb només vuit anys com a solista al costat de l'Orquestra Simfònica Simón Bolívar dirigida pel mestre Abreu. A Barcelona, interpretarà, al costat de l'OBC, el Concert per a piano i orquestra núm. 1 de Tchaikovski.

13- Yuja Wang: 20 març, Palau de la Música. 25-50€
Els mitjans donen gairebé tant protagonisme a la trencadora estètica de Yuja Wang, que prefereix les minifaldilles als vestits de gala, com a la seva portentosa tècnica al piano. Tot combinat, resulta un còctel perfecte que ha convertit a l'artista xinesa, que encara no ha complert els 30 anys, en un astre mundial.

14-  Javier Perianes: 28 març, Palau de la Música. 25€
Va ser un dels herois de la temporada 2015-2016, per salvar l'actuació a Madrid de la Concertgebouw d'Amsterdam. Li van cridar tres hores abans del concert per substituir el solista, malgrat que mai abans havia col·laborat per l'orquestra - sí que ho fa habitualment, per exemple, amb la Wiener Philarmoniker-. El resultat, segons la crònica d'El País, va ser magistral. Amb històries així és com es construeix la llegenda d'un pianista.

15- Alba Ventura: 13 maig. Palau de la Música. 24-36€
És, possiblement, la pianista catalana amb més projecció internacional en aquests moments. Malgrat la intensitat de la seva agenda, sol programar un o dos concerts a l'any a Barcelona. Aquesta temporada, actuarà al costat del mític director Antoni Ros-Marbà i l'Orquestra Camera Musicae.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada