Barcelona Clàssica: D'iniciació al violí a creació de bandes sonores: els mil i un tallers de música dels centres cívics de Barcelona

dimarts, 20 de setembre del 2016

D'iniciació al violí a creació de bandes sonores: els mil i un tallers de música dels centres cívics de Barcelona

Foto: Fake Plastic Alice. Under CC License
A l'agenda de Barcelona Clàssica recollim, sovint, esdeveniments relacionats amb la música clàssica que no són estrictament concerts, sinó audicions comentades, conferències o col·loquis. El nostre criteri de selecció es basa en què l'acte en qüestió estigui obert a tot el públic. A vegades es demana el pagament d'una petita entrada i altres vegades l'accés és gratuït, però el que vam incloure en l'agenda està sempre a l'abast de qualsevol persona interessada.

Creiem que és la millor manera de què l'agenda serveixi com a guia a qui vulgui saber, en qualsevol moment, quants esdeveniments hi ha disponibles, i per això continuarem fent-la així. Però l'inconvenient d'aquest criteri de selecció és que deixem fora els cursos relacionats amb la música que imparteixen diverses institucions, que no estan oberts a tot el públic, sinó exclusivament a les persones que es matriculen en ell en un determinat termini. Fora d'aquest període, ja no hi ha possibilitat d'accedir.

Alguns d'aquests cursos, especialment els que organitzen els conservatoris superiors de música o l'ESMUC, són de nivell professional. No obstant això, hi ha molts cursos als centres cívics de Barcelona que són aptes per a qualsevol aficionat. Setembre és el període de matrícula per a ells i per això avui dediquem el nostre article d'avui a saber quin tipus de cursos relacionats amb la música es poden seguir en els centres cívics de la ciutat.

Degut a la gran oferta existent, és difícil fer un repàs exhaustiu. El que hem fet és agrupar les diverses opcions per temes, amb exemples concrets de centres que ofereixen cursos i tallers relacionats.

Entendre la música: El CC Urgell i la Casa Golferichs organitzen cursos d'introducció a la música contemporània. Per la seva banda, l'oferta de la Casa Elizalde, molt àmplia, inclou diversos tallers d'aproximació a l'experiència de la música i la història, des del gregorià fins al Barroc. A Les Corts, el CC Josep M. Trias i Peitx impulsa un taller d'introducció a la música clàssica i la Casa Orlandai programa el cicle "Aprèn a escoltar els clàssics". D'altra banda, al CC Navas realitzen una sèrie d'audicions mensuals, per a les que no es necessita inscripció prèvia. Les del trimestre vinent estaran dedicades a la música de Haydn.

Introducció a l'òpera i a la sarsuela: Capítol especial mereixen els cursos d'introducció a l'òpera, com el del CC Urgell (“Òpera per a curiosos”), el de la Casa Elizalde, el CC Josep M. Trias i Peitx o el CC Navas. Aquests dos últims també ofereixen tallers sobre la història de la sarsuela. D'altra banda, la Casa Orlandai acull el cicle de conferències que el tenor Marc Sala imparteix sobre les òperes que es representen al Gran Teatre del Liceu, i a les que solen assistir cantants professionals per realitzar petites demostracions.

Salut i música: Alguns cursos proposen utilitzar la música per millorar la creativitat, la capacitat d'expressió i la memòria. Els trobem, per exemple, al CC La Sagrera i al CC El Sortidor..

Guitarra: La gran majoria de centres cívics de Barcelona ofereixen tallers de guitarra. Alguns, com  CC Barceloneta o el CC Drassanes, imparteixen diversos nivells i la possibilitat d'especialitzar-se en guitarra clàssica o guitarra flamenca. Altres organitzen tallers de guitarra especials per a nens, com al CC Sagrada Familia, al CC Trinitat Vella o a Can Felipa.

Altres instruments: El Casinet de Hostafrancs és el que té una oferta més àmplia, ja que ofereix tallers de bateria, trompeta, teclat, violoncel i violí. Així mateix, la Casa Golferichs ofereix un taller d'iniciació al piano, mentre que el CC Sagrada Família i el CC Albareda programen cursos d'iniciació a l'ukelele. Al CC Barceloneta, hi ha tallers de percussió i de "cajón" flamenc, i en el CC Torre Llobeta, de castanyoles.

Tocar en grup: Els que ja saben tocar un instrument trobaran a alguns centres tallers per formar part d'un conjunt. Per exemple, el CC Urgell ofereix els cursos d' "Orquestra combo" i d' "Orquestra d'ukeleles" per preparar un senzill repertori orquestral.

Cant: Hi ha una àmplia oferta de tallers de cant en grup, molts d'ells especialitzats en gèneres com el jazz o el gospel. El que organitza el CC La Sedeta està més centrat en tècnica vocal bàsica.

Lectura musical: No és una habilitat fàcil d'adquirir en un taller de tres mesos, però, amb paciència i estudi, tot es pot. El CC Urgell i el CC Navas ofereixen cursos d'iniciació dirigits a principiants.

Iniciació a la creació i la producció musical. El Convent de Sant Agustí, que compta amb un interessant espai especialitzat en audiovisual, ofereix tallers de creació musical, com “Instruments inventats” o “Creació de bandes sonores”, i altres més relacionats amb el so en general o la producció musical, com "Sonorització de directes” o “Masterització”. D'altra banda, el CC Albareda ofereix un taller per lletristes i un altre sobre estratègies de comunicació per a músics.

Música per a joves: Alguns tallers van dirigits exclusivament al públic jove. Per exemple, el CC Cotxeres Borrell i el CC Trinitat Vella organitzen sengles grups de cant per a adolescents, i el CC Sarrià té un grup de guitarra obert a persones entre 18 i 29 anys.

Música per a nadons: Moltíssims centres cívics inclouen en la seva oferta tallers de sensibilització musical per a nadons o nens petits, pensats per a compartir-se en família. És el cas, per exemple, del CC Fort Pienc, la Casa Sagnier o La Sagrera,, encara que l'oferta és molt més àmplia i el millor és consultar als centres més propers.

Música per a nens: Dirigits a nens més grans, aquests tallers proposen diverses activitats i jocs relacionats amb la música. Generalment, no és necessària la presència d'un adult, com sí passa en els cursos per a nadons. Hi ha una gran diversitat de temes i grups d'edat. Per exemple, el CC Pati Llimona proposa un taller d'instruments inventats amb materials de reciclatge per a nens entre 5 i 12 anys. El CC Cotxeres Borrell oferta un taller de música i jocs per a nens entre 4 i 6 anys.

És molt possible que el mateix curs s'ofereixi en altres centres, a més dels que esmentem aquí. I també és possible que aquests que citem tinguin ja les places esgotades o hagin tancat el període de matrícula fa pocs dies. En tot cas, cal comprovar en el centre cívic que interessi la disponibilitat dels tallers. La nostra intenció és, més aviat, donar una idea de la immensa oferta, la qual, sovint, passa desapercebuda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada