Barcelona Clàssica: Les 10 millors lliçons de Jordi Savall sobre la música

dilluns, 17 d’octubre del 2016

Les 10 millors lliçons de Jordi Savall sobre la música

Jordi Savall  Foto: ©David Ignaszewski
No és gens habitual que Jordi Savall imparteixi classes i conferències. Per això va resultar excepcional la inauguració del curs de l'Institut d'Humanitats, al CCCB, on Savall va oferir dues lliçons magistrals al voltant de la pregunta possiblement més complicada per a un director i intèrpret de la seva talla: "Què és la música?".

Aprofitant el proper concert a L'Auditori, on el director obre oficialment la temporada de música antiga, recuperem algunes de les millors frases de les seves intervencions en les conferències, recollides per la nostra col·laboradora Cristina Farré.

I això que el principi de les sessions no va ser massa prometedor, perquè va començar preguntant-se en veu alta: "Què és la música?". I es va respondre a si mateix: "No ho sé".

Afortunadament, Savall va continuar la reflexió. Ens quedem amb aquestes deu idees:


  1. La música no es pot explicar. La música s'ha de sentir.
  2. La música és una cosa totalment humana. On hi ha un ésser humà, hi ha música.
  3. La capacitat de reaccionar davant la música és l'últim que perd una persona a patir el deteriorament de les seves facultats.
  4. La música només es pot sentir si és música "en viu", perquè és la més espiritual de totes les arts. Però ens segueix emocionant fins i tot finalitzada la interpretació, quan la recordem.
  5. La música et fa recordar d'on ets i quines són les teves arrels, siguis on siguis.
  6. Qualsevol música de qualsevol país és bonica, perquè transmet els sentiments d'un poble concret. Durant anys, aquests sentiments s'han transmès de pares a fills de forma oral o en forma de sons i cançons.
  7. Cada música té el segell del seu moment i defineix una època i un ambient. Podem fer un viatge en el temps: ens fa imaginar com hauria de ser la gent que escoltava aquestes melodies.
  8. La música és directa i no dóna pas a cap tipus d'ambigüitat (cosa que sí que pot passar amb la paraula.
  9. La música la vam rebre segons el nostre estat d'ànim i ens fa recordar moltes coses a través de les emocions que ens provoca en aquest precís moment.
  10. La música omple l'ànima amb la major de les emocions. Amb la música s'expressa el que no es pot definir amb paraules.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada