Barcelona Clàssica: Quants guanyadors dels "Òscars de la música clàssica" del 2016 actuen a Barcelona?

dimarts, 11 d’octubre del 2016

Quants guanyadors dels "Òscars de la música clàssica" del 2016 actuen a Barcelona?

Benjamin Appl, a la foto del seu web professional
Cada any, la revista britànica Gramophone concedeix uns premis considerats entre els més prestigiosos del sector de la música clàssica. Sense anar més lluny, la Wikipedia parla d'ells com “els Òscars” de la indústria.

Ja es coneixen els guanyadors del 2016 i hem revisat la graella de noms per veure si entre ells figuren alguns que hagin actuat recentment a la ciutat o, encara millor, que vindran en els mesos vinents. Efectivament, hi ha artistes coneguts, però, sorprenentment, els que s'han endut els premis majors no han estat, precisament, els concerts més publicitats a la ciutat. A més, pocs d'ells tenen anunciada la seva tornada per a la temporada 2016/2017.

Igor Levit
Concretament, el guanyador del premi més ambicionat, el de Gravació de l'Any (Recording of the Year), va ser el pianista rus-germànic Igor Levit, qui ha actuat dues vegades a Barcelona. Totes dues van ser a L'Auditori: el 2013, dins el cicle de joves promeses europees Echo Rising Stars, i el 2015, amb la integral de Partites de J.S. Bach que es va emportar una bona crítica d'El País (i poc més). Les seves pròximes dates de concerts es concentren al Regne Unit, Alemanya i Suïssa: veurem si en la temporada 2017/18 estén la seva gira a altres països.

L'altra sorpresa dels Gramophone Awards és el baríton Benjamin Appl, guanyador del premi al Millor Artista Jove de l'Any (Young Artist of the Year). Appl va actuar al maig del 2016 al Palau de la Música, també dins el cicle Echo Rising Star, amb un programa de lieds en el qual apareixia Schubert, l'especialitat que li ha valgut més elogis per part de Gramophone. Curiosament, no només no hem aconseguit rescatar ni una crítica del concert de Benjamin Appl a Barcelona, ​​sinó que recordem fins i tot com el Palau de la Música va promocionar la seva actuació regalant entrades a aquelles persones que assistiren a la presentació de la seva nova temporada 2016/2017.

L'excepció més notable al fenomen que els premis principals vagin a parar a noms poc mediàtics és el pianista Daniil Trifonov, premi especial de Gramophone l'Artista de l'Any. Trifonov actuarà a Barcelona el gener del 2017 a L'Auditori, excepte imprevistos, com l'accident en la gravació d'un spot publicitari que li va impedir venir fa uns mesos

William Christie és un dels pocs premiats
per Gramophone assidus en Barcelona
Cal fer esment del premi a la Millor Gravació de Música Barroca aconseguida per Les Arts Florissants, formació que ha actuat (i actuarà) diverses vegades aquest 2016 al Palau de la Música, tot i que cap d'elles amb el repertori de Monteverdi que li ha valgut el guardó de Gramophone. La primera ocasió va ser el passat març, amb la semidesconeguda òpera de Mozart Il re pastore. Segons les crítiques, i malgrat el reclam de la presència del tenor Rolando Villazón, ni tan sols es va aconseguir omplir el Palau de Música. La formació que dirigeix ​​William Christie va tornar al mes de juny, aquest cop amb la Missa en si menor de J.S. Bach. Donat el ganxo de l'obra, es va registrar molta més presència de públic i crítica. I Les Arts Florissants actuarà al desembre una tercera vegada per oferir una altra gran peça del repertori barroc: El Messies, de Händel.

Entre els premiats de Gramophone, hi ha també la gravació d' estudi de l' òpera Aída, dirigida per Antonio Pappano, amb Jonas Kaufmann (present la temporada passada a Barcelona en un recital a la seva mida al Palau de la Música, però sense previsió, de moment, de noves dates). Figura al repartiment de l'obra premiada la jove soprano Eleonora Buratto, qui va interpretar el paper de Mimí a La Bohème del Gran Teatre del Liceu l'estiu passat.

Conclusió: atenció als concerts menys publicitats, ja que, si es repeteix el d'aquest any, potser en ells estiguin els guanyadors dels "Oscars" de la música clàssica del 2017.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada