Foto: Fundació Catalunya-La Pedrera |
La Fundació Catalunya-La Pedrera obre una nova temporada de les Residències Musicals a La Pedrera. Ja és la cinquena edició d’una iniciativa que aposta per donar suport a joves músics catalans i deixar que aquests es presentin al públic, en els formats i amb el repertori que ells triïn, a l’emblemàtica Casa Milà.
Els concerts s’ofereixen el tercer diumenge de cada mes, ala tarda, de setembre a maig, al preu de 12 euros. El primer d'ells té lloc el diumenge 18 de setembre, a les 18 hores.
Enguany, els músics seleccionats han estat la flautista Elisabet Franch, el violinista Joel Bardolet i el pianista Carles Marigó. Hem parlat amb cadascú d’ells per a saber més com volen plantejar la seva Residència Musical.
Elisabet Franch: músic resident entre la Xina i Barcelona
Elisabet Franch és una jove flautista de Sant Cugat del Vallès a qui des de Barcelona
Clàssica hem estat seguint especialment durant els últims mesos per la
seva brillant trajectòria: ha publicat el disc Gypsy Airs, ha debutat al Carnegie Hall de Nova York,
ha estat guanyadora de diversos premis i, ara, com a músic resident,
podrà oferir des de La Pedrera un total de tres concerts durant el curs
2016/2017. Així mateix, acaba de guanyar l’audició de solista assistent a
la Suzhou Symphony Orchestra, raó per la qual a meitats d’octubre es traslladarà a viure a la Xina.
Elisabet Franch |
Per a Elisabet, aquesta Residència és “una de les millors oportunitats que un músic del nostre país pot tenir per a donar-se a conèixer i desenvolupar-se de manera continuada al llarg d’una temporada”. Compatibilitzarà la seva feina a la Xina amb els concerts a Barcelona i, en aquest sentit, considera que la Residència “ha estat un regal i una càrrega d’ànims a l’hora de marxar, ja que serà el lligam que em permetrà tornar a casa durant aquesta temporada”. Tot i que es mostra il·lusionada per la seva nova etapa professional entre Àsia i Barcelona, també reconeix que li fa “respecte” el fet “d’haver de marxar tan lluny per a tirar endavant la meva carrera”.
Pel que fa als concerts, Elisabet proposarà un primer programa el diumenge 18 de setembre amb el pianista Josep Buforn, el seu acompanyant al disc Gypsy Airs. A La Pedrera, però, oferiran una proposta diferent: “M’ha semblat oportú canviar totalment el repertori i presentar obres noves".
Al segon concert, programat pel 22 de gener, Elisabet estarà acompanyada de Daniel Blanch, “gran pianista amb qui em fa molta il·lusió tocar junts per primera vegada, amb obres de compositors catalans”. Hi destaca l’estrena a Catalunya d’una obra de Salvador Brotons: el concert per a flautí Diàlegs amb Axel. Al tercer concert, que Elisabet qualifica de “potent!” (amb exclamació), es presentarà un quintet de vent per a piano, amb un programa molt variat i músics molt importants com a acompanyants: Albert Guinovart (piano), Pilar Bosque (oboè), Manuel Martínez (clarinet), Maria José Rielo (fagot) i Ionut Podgoreanu (trompa).
Joel Bardolet: entendre les Residències Musicals com un projecte personal
Joel Bardolet |
Joel Bardolet, nascut a Vic, és un violinista format entre l’ESMUC, Alemanya i Suïssa. En el seu currículum hi destaquen, entre d’altres noms de professors, el mestratge del Quartet Casals (de fet, Vera Martínez Mehner el va preparar per a ser admès a la Musikhochschule Freiburg).
Actualment és membre dels grups de cambra Cosmofonia Ensemble i Camerata432, i és el concertino titular de l'Orquestra Camera Musicae. També és concertino convidat a l'Orquestra de Cambra I Tempi de Basilea i en orquestres de caire més pedagògic, on exerceix de primer violí i dirigeix els assajos parcials.
Pel Joel, ser músic resident a La Pedrera suposa “una oportunitat per presentar a Barcelona i en un lloc emblemàtic del país tres projectes personals que serien difícils de realitzar en altres llocs”. També considera que un espai com La Pedrera pot ajudar a crear “una relació especial entre el lloc i el públic” i fer que l’experiència sigui més encara impactant.
De fet, Joel ha buscat una presentació singular pel seu primer concert, el 16 d’octubre: “He triat un format de violí sol amb dos ballarins extraordinaris d'una sensibilitat fascinant per mi. Es podria dir que som tres músics o tres ballarins: la música balla i el gest parla”. Pel que fa als altres dos concerts, previstos al novembre i al març, Joel oferirà “dos formats clàssics de la música de cambra: duo amb piano i sextet de cordes”. El violinista treballa programes “on em regalo l’oportunitat de treballar amb músics que m’inspiren i que admiro”.
Carles Marigó: un pianista polifacétic a la recerca de nous formats
Carles Marigó |
Carles Marigó és un pianista format a l’ESMUC i al Conservatori de Moscou. Ha rebut formació en jazz i improvisació i actualment és professor del Conservatori Superior de Música del Liceu. Es descriu com a “músic polifacètic”, ja que ha treballat com a intèrpret, compositor, arreglista i educador musical, en projectes de música clàssica, jazz, funky, música tradicional, pintura i teatre, girant sempre al voltant de la interpretació, la creativitat i la improvisació musicals.
Pel Carles, haver estat seleccionat com a músic resident a La Pedrera és un “impuls per començar una nova etapa, enfocada a trobar la meva pròpia veu interior com a músic”. Així mateix, destaca l’al·licient que suposa “la simpatia de la Pedrera cap a l’estrena de projectes inèdits”.
Pel que fa als concerts, Carles presentarà al desembre un duo amb la violinista Sara Cubarsi i un repertori d’obres de Beethoven, Cage, Prokófiev i Bartók. Al segon concert, programat pel febrer, el pianista oferirà “un cant al romanticisme musical” amb diverses obres de quartet de cordes amb piano amb obres de Schumann, Juli Garreta (“un dels compositors més importants de casa nostra”) i una peça escrita per ell mateix. Al tercer concert, previst al maig i amb el qual es tancarà l’edició actual de les Residències Musicals, el pianista presentarà el seu nou disc, amb obres de Schubert i Rachmaninov, i realitzarà una experiència d’improvisació “inspirada en el moment i l’espai que del recital: La Pedrera”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada