Barcelona Clàssica: Barcelona, capital mundial del violí

dimarts, 2 de febrer del 2016

Barcelona, capital mundial del violí

Cada vegada que a Barcelona se celebra un esdeveniment internacional de professionals d'alguna cosa, es diu que la ciutat esdevé "la capital mundial" del tema, independentment que aquest sigui telefonia mòbil alimentació, cotxes o vaixells. Doncs bé; aquesta setmana li toca al torn al violí.

L'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) organitza la segona edició del Barcelona Fiddle Congress, en el qual s'espera l'assistència de més d'un centenar de participants. Des del dijous 4 fins al diumenge 7, l'auditori del Teatre Nacional acull un seguit d'activitats al voltant de l'instrument, que inclouen tant la teoria, amb debats, conferències i taules rodones, i com la pràctica, amb concerts de diversos formats.

Els continguts no només tractaran del gènere clàssic, sinó que també s'aproximaran a altres repertoris: música tradicional, música moderna, jazz, etc. L'esdeveniment tampoc no està estrictament restringit al violí, sinó que també inclou a la resta d'instruments de corda fregada.

Entre les figures internacionals que ja han confirmat la seva participació, hi destaquen Yuval Gotlibovich (viola premiat internacionalment, compositor de prestigi i professor d'ESMUC), Darol Anger (especialista en jazz i folk, amb nominacions Grammy), Cassey Driessen (famós per la seva experimentació en la recerca dels límits del violí) i Jason Anick (violinista de jazz), a més d'altres músics i professors de l'ESMUC.

L'esdeveniment no va adreçat exclusivament a professionals, però la majoria d'activitats estan reservades als participants registrats.

Concerts gratuïts oberts al públic

De tot el programa de concerts, tres són oberts a tot el públic. Cadascun d'ells aborda un gènere diferent: jazz (El Born Centre Cultural el dissabte dia 6; entrada gratuïta), música moderna i improvisació (Centre Artesà Tradicionarius divendres 5; entrada 10 €) i clàssic.

Aquest últim concert està programat per diumenge 7, a les 12 del migdia, al Museu de la Música, a càrrec de la Banda de Violins del departament de Música Antiga de l'ESMUC. El repertori proposa un viatge als inicis de la història del violí a Anglaterra, amb obres interpretades amb els instruments i les tècniques originals. Segons s'indica a la web del Museu, l'entrada al concert és gratuïta.

Trobada Fiddle
 
Una altra de les activitats del Barcelona Fiddle Congress serà una Trobada Fiddle per a estudiants de corda d'escoles de música i conservatoris de Catalunya. Se celebrarà a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art el dissabte dia 6.

L'esdeveniment constarà d'un assaig-concert multitudinari i participatiu conduït pel violinista Oriol Saña, acompanyat del grup convidat aupaQUARTET i dels professors del congrés Darol Anger, Casey Driessen i Jason Anick.

L'acte s'obrirà al públic per tal que els familiars dels assistents que ho desitgin puguin ser espectadors i puguin veure com els seus fills aprenen i gaudeixen de la Trobada amb alumnes d'altres escoles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada