Barcelona Clàssica: L’ONCA presenta nova temporada al Palau de la Música amb quatre concerts de música de cambra a l’abast de tothom

dimecres, 17 de febrer del 2016

L’ONCA presenta nova temporada al Palau de la Música amb quatre concerts de música de cambra a l’abast de tothom

Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra
L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra estrena aquest dijous 18 de febrer la seva nova temporada al Palau de la Música Catalana.  Es tracta d’una proposta interessant per a escoltar música de cambra de gran nivell a un preu molt assequible (12€ per concert). 

La iniciativa, emparada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, ja és veterana a l’escena barcelonina: enguany s’arriba a la 12ª edició. Com afirma Gerard Claret, concertino-director de la formació, “hem assolit al llarg d’aquests 12 anys atraure, construir i fidelitzar el nostre públic”. 

L’experiència de l’orquestra durant tot aquest temps es combina amb la intenció d’oferir novetats contínues. Per a Claret, “l’objectiu de cada any és intentar presentar nous solistes i nous programes”, incloent-hi “obres que no es toquen gaire sovint i que són peces d’un altíssim nivell i per al gran públic”.

Enguany, aquesta programació s’estructura en una sèrie de quatre concerts de caire ben diferent entre ells, però amb lligams amb els cicles d’anys anteriors: “Pretenem que hi hagi sempre un concert amb la presència d’algun solista important i on l’orquestra està al seu servei, un altre on l’orquestra sigui més protagonista i un últim amb contingut musical més allunyat del repertori clàssic”, explica el director de l’ONCA.

D’aquesta manera, el concert inaugural de la temporada, aquest dijous, correspon al model de solista amb orquestra i està dedicat a un instrument no massa habitual a aquests formats: la trompeta. L’ONCA està acompanyada de Luis González, qui ha estat trompeta solista de l’Orquestra Simfònica de Madrid durant deu anys i és col·laborador assidu de l’Orquestra de Cadaqués, la Royal Concertgebouw Orchestra i la Mahler Chamber Orchestra. 

Gerard Claret, concertino director de l'ONCA
El programa proposa un recorregut per la “trompeta virtuosa dels segles XVIII al XX”, amb obres de Johann Baptists Georg Neruda, Frank Bridge i François Rauber: “Val a dir que les dos obres que presentem per a aquest instrument i cordes [les dues darreres del programa] són d’un grau elevat de virtuosisme”, afirma el director de l’ONCA.

En el segon concert, programat al març, la formació andorrana centrarà el seu programa a l’època romàntica del segle XIX i estrenarà una nova obra, Simfonia per a cordes en la bemoll major, de Hans Rott. 

El tercer concert, previst pel mes d’abril, desenvoluparà un nou format ja iniciat l’any passat, ONCA Bàsic, protagonitzat per alguna de les formacions de cambra sorgides de l’ONCA. En aquest cas, es presentarà el sextet de cordes.

Pel que fa al concert de maig, oferirà un experiment de fusió amb el tango al costat del bandoneonista Enrique Telleria. El tango cambra fusió barreja els sons propis d’aquest estil amb la música clàssica i el jazz, i proposa una nova manera d’entendre el tango. 

Els concerts de l’ONCA tenen lloc al Petit Palau. Preguntem Gerard Claret si considera que a Catalunya s’està vivint un cert auge de la música de petit format: “Es podria parlar d’una certa normalització musico-cultural quan aquestes actuacions en petit format, que actualment n’hi ha moltes i de gran qualitat, es poguessin produir d’una manera habitual en molts i diferents escenaris i no sempre pretendre que hagin de fer-se en sales massa grans per acollir-les i per a poder omplir-les. Com el seu nom indica estem parlant de música de cambra i així va néixer, en espais més reduïts”.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada