Barcelona Clàssica: Tres estrenes pel cap de setmana: Jardí dels Tarongers, Sopars Lírics 7 Portes i Ateneu Barcelonès

dijous, 13 d’octubre del 2016

Tres estrenes pel cap de setmana: Jardí dels Tarongers, Sopars Lírics 7 Portes i Ateneu Barcelonès

Ateneu Barcelonès
Aquest cap de setmana coincideixen diverses estrenes de cicles de música clàssica en la programació. Concretament, el divendres 14 d'octubre obren nova programació al Jardí dels Tarongers i els Sopars lírics que els crítics d'òpera Roger Alier i Jordi Maddaleno organitzen al restaurant 7 Portes. Així mateix, el dissabte 15 s'inicia la temporada musical a l'Ateneu Barcelonès.

Les tres iniciatives són exemples de com es pot gaudir de concerts de qualitat en espais alternatius a les grans sales i amb formats que afavoreixen la proximitat entre l'artista i el públic. A més, tots ells resulten força econòmics (en el cas dels Sopars lírics, el preu, 50 euros, inclou un sopar gastronòmic).

Repassem breument què tenen preparades aquestes tres iniciatives no només per aquest cap de setmana, sinó també per als pròxims mesos.


Actuació del pianista Bernat Català
al Jardí dels Tarongers
El Jardí dels Tarongers ofereix entre octubre i desembre un total de 7 concerts, amb periodicitat, generalment, quinzenal. L'element central de la programació és el suport als joves amb talent, segons afirmen en el fulletó de presentació de temporada.

I, efectivament, joves amb trajectòria internacional conformen la major part del cartell, que s'obre el divendres a les 19.30 hores amb la pianista Amaia Osés, formada entre el País Basc i el Reial Conservatori de La Haia. Paulina Dumanaite, Montse Seró, Helena Ressurreiçao, Jordi Matas, Misaki i Asami Pascual, Peter Schmidt i Katia Michel actuaran en les setmanes vinents. Així mateix, al desembre està prevista la celebració de dos concerts especials: l'actuació del Kor Ítsia, acompanyat de guitarra i baix, i un recital del Poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra amb "il·lustracions musicals".

El Jardí dels Tarongers és un espai rehabilitat per a la música pel Consell Català de la Música i l'Associació Jardí dels Tarongers. Situat al carrer de la Ràbida, número 5, el preu de l'entrada és a voluntat de l'assistent, encara que l'organització suggereix aportacions a partir de 7 euros per al manteniment de les instal·lacions. Al final de cada concert, se serveix una copa de cava al públic.

Roger Alier y Jordi Maddaleno, directors artístics del cicle
de Sopars Lírics del Restaurant 7 Portes
Quant als Sopars Lírics del Restaurant 7 Portes, la iniciativa posa en marxa la seva nova programació, segons els seus impulsors, Roger Alier i Jordi Maddaleno, "amb el mateix esperit que el primer dia: donar suport als joves formats en els nostres conservatoris musicals, continuant amb la gran tradició lírica vocal que ha tingut noms com Montserrat Caballé, Jaume Aragall o Victoria de los Ángeles".

Entre els seleccionats per a la nova temporada, destaquen cantants consolidats, com el tenor David Alegret -protagonista el divendres 14 d'octubre del concert inaugural-, la mezzo Anna Tobella o la soprano Maite Alberola. Però també hi ha espai per a noves veus, com ara la soprano Laura Brasó, el baríton Carles Pachón, el contratenor Hugo Bolívar o la soprano Laura Sánchez Valverde.

La fórmula dels Sopars lírics segueix sent la mateixa: un divendres al mes, el Restaurant 7 Portes ofereix un sopar gastronòmic al terme del qual se celebra un recital líric, "sempre en aquest ordre i mai superposant-se", segons expliquen els organitzadors, per gaudir de tot en les millors condicions. 

La tercera estrena del cap de setmana és la temporada musical a l'Ateneu Barcelonès, que s'inicia amb un cicle de música de cambra. El dissabte 15 d'octubre actuen Maria Canyigueral i Lana Trotovsek, recents guanyadores de la Medalla d'Or dels Global Music Award 2016.

Segons ens explica el responsable de la programació musical de l'Ateneu, Martí Marimón, la temporada planteja "una oferta transversal a nivell estilístic, però que sempre tingui un interès específic" i, a més, "sempre sense renunciar a l'excel·lència interpretativa".

Com complir amb un repte així no és gens fàcil, es busquen fórmules i conceptes difícils de veure en altres espais, com cicles monogràfics al voltant d'un compositor, sinergies amb la poesia, estrenes d'obres o concerts d'improvisacions, entre d'altres. En els mesos vinents veurem, per exemple, un nou cicle de "Les veus de l'Ateneu", que inclourà, entre altres propostes, un monogràfic sobre la cançó d'Eduard Toldrà, i concerts sobre música d'avantguarda, a la recerca de "nous llenguatges més arriscats i actuals ", en paraules de Marimón.

Els concerts de l'Ateneu Barcelonès estan oberts a tot el públic general, amb possibilitat de descompte per als socis de la institució. Cada concert té preus diferents, encara que solen ser molt econòmics i, a vegades, gratuïts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada