Barcelona Clàssica: La nord-americana J'nai Bridges i la catalana Sara Blanch triomfen al Concurs Viñas

dissabte, 23 de gener del 2016

La nord-americana J'nai Bridges i la catalana Sara Blanch triomfen al Concurs Viñas

J'nai Bridges, durant la seva actuació.
Foto al seu perfil de Facebook
Semblava que la final del 53è concurs internacional de cant Francesc Viñas anava a estar repartida entre els coreans (amb una aclaparadora presència de finalistes: 8 de 20) i els russos (menys nombrosos, però amb un nivell d'interpretació que els assegura presència en els primers llocs del palmarès, com va passar en l'última edició).

Però la mezzosoprano nord-americana J'nai Bridges va donar la sorpresa. Va sortir a l'escenari durant l'últim tram de la final, a falta de només quatre concursants.

Va fer una enorme demostració tècnica amb O mio Fernando, de La favorita de Donizetti, per després emocionar amb Richard Strauss i la seva Ariadna auf Naxos.

Quan un cantant aconsegueix una cosa així a la final del Viñas, on l'habitual és que es recorri a peces més conegudes (i senzilles) d'òpera italiana o alemanya, és clar aspirant al primer premi. Així va passar el 2005 amb Olga Kulchynska i la seva interpretació de Stravinsky. I així ha tornat a passar aquest any amb J'nai Bridges i Richard Strauss.


Sara Blanch va rebre la majoria de premis
especials i premis extraordinaris
Pel que fa al segon premi, el jurat va decidir compartir entre la soprano italiana Selene Zanetti i la mezzo russa Yulia Mennibaeva. Però l'altra gran triomfadora d'aquesta edició ha estat la soprano catalana Sara Blanch, guanyadora del quart premi oficial, del premi del públic i d'altres sis premis especials i premis extraordinaris, gràcies a una espectacular actuació amb l'ària de la reina de la nit de La flauta màgica i una peça de la sarsuela El barbero de Sevilla.

Barcelona Clàssica va ser ahir a la final i en l'acte de lectura del fallo del jurat i vam parlar amb les guanyadores dels principals premis. Elles ens expliquen el que per a elles suposa obtenir un premi en el Concurs Viñas.

J'nai Bridges es va presentar al Concurs Viñas atreta pel prestigi del certamen: "És un premi molt conegut als Estats Units", ens explica. Però mai va pensar que guanyaria: "Les mezzos mai guanyen!" De fet, és la primera vegada que obté el primer premi en un concurs de cant.


J'nai Bridges
Preguntem a J'nai per què va triar Strauss per a la final: "M'encanta el drama i crec que era la peça perfecta per a això". J'nai és de Lakewood, en l'Estat de Washington. Va estudiar a la Manhattan School of Music, a Nova York, i actualment resideix a Chicago, on ha format part del programa de desenvolupament de joves talents de la Lyric Opera.

El seu pròxim projecte és el paper de Suzuki en Madama Butterfly, en una producció que s'estrenarà a San Diego i que també es durà a San Francisco i altres ciutats dels EUA. Per J'nai, guanyar el Viñas suposa, sobretot, l'oportunitat de treballar en els teatres europeus.

En aquest vídeo podem veure-la cantar un fragment de Sapho, de Gounod.




Si J'nai va impressionar per la seva tècnica i capacitat expressiva, la italiana Selene Zanetti ho va fer pel color i la força de la seva veu, que la fan perfecta per interpretar a Verdi ia Puccini. Ella mateixa ens ho reconeix: "Verdi és com un bàlsam per a mi". Soprano de 29 anys, viu a Mòdena i ens explica que aquest és el seu primer premi internacional, tot i que ja ha guanyat altres concursos a Itàlia. A YouTube podem veure cantant Bellini:
 


Selene, per decisió del jurat, comparteix el segon premi amb la russa Yulia Mennibaeva, una mezzosoprano formada al Conservatori Txaikovski de Moscou que actualment és solista a la Kolobov Novaya Òpera de Moscou. El Concurs Viñas suposava per a Yulia la seva primera participació en un concurs europeu, lluny del circuit rus. Va agradar per la seva musicalitat, especialment en la genial ària de Saint-Saëns Mon coeur s'ouvre à ta voix, de l'òpera Samson et Dalila. A YouTube hi ha diversos vídeos d'ella, com aquest cantant Il trovatore de Verdi:




La catalana Sara Blanch completa el quartet de guanyadores de premis principals. Feia molt temps que el Viñas no tenia a un cantant local en els primers llocs. Ahir, Sara Blanch ho va aconseguir amb una actuació més que brillant que va posar dret el públic del Liceu: "És una sensació que no se m'oblidarà en la vida", ens confessava durant la lectura del veredicte del jurat, encara emocionada.

Sara Blanch ha guanyat, a més del quart premi oficial, el premi especial del Teatro Nacional de la Zarzuela al millor intèrpret de sarsuela, el premi extraordinari Plácido Domingo al millor cantant espanyol, el premi extraordinari al millor cantant català, el premi extraordinari del Festival Castell de Peralada, el premi extraordinari del Teatro Real i un dels premis extraordinaris de la Fundació de Música Ferrer Salat.  

Així mateix, Sara va ser la cantant guanyadora de la votació del públic, que no té reconeixement oficial, però sí que ofereix la satisfacció de saber-se la favorita dels aficionats que ahir van omplir la platea i el primer pis del Liceu.

 A YouTube hi ha vídeos de Sara cantant tant l'ària de la reina de la nit, de Mozart, com Me llaman la primorosa, de Nieto i Giménez. Però és difícil que cap vídeo reculli la intensitat i l'emoció que ahir Sara va posar en la seva actuació:




Sara Blanch ja havia participat en una anterior edició de Viñas sense aconseguir classificar-se. Aquest any, va estar a punt de no presentar-se: "No ho tenia clar. Al final vaig decidir que sí, però no vaig explicar res a casa fins a arribar a semifinals". Per Sara, aquest magnífic resultat està relacionat amb la maduresa que ha adquirit durant els últims mesos: "He canviat respecte a l'any passat. Em sento molt més segura". L'allau de premis suposa per a ella "un abans i un després" en la seva carrera.

Ara l'esperen actuacions en grans places artístiques, com el Castell de Peralada, el Teatro Real o el Teatro Nacional de la Zarzuela. La primera de totes arriba aquest mateix diumenge, al concert de guanyadors de Concurs Viñas: el Gran Teatre del Liceu.

El palmarès de premis oficials es completa amb el baríton coreà Kihun Yoon (també guanyador de la votació del públic al millor cantant masculí) i el baix rus Yurii Blasov. Aquí es pot llegir la relació íntegra de premis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada