Barcelona Clàssica: Set coses a fer al voltant d' 'Otello' (a més d'anar a l'òpera)

dimecres, 20 de gener del 2016

Set coses a fer al voltant d' 'Otello' (a més d'anar a l'òpera)

Foto: A. Bofill
El Gran Teatre del Liceu estrena Otello, una de les òperes més conegudes de Giuseppe Verdi. L'obra s'ha representat al teatre barceloní un total de 156 vegades, encara que l'últim muntatge va ser fa deu anys, el 2006.

Potser gràcies als canvis tecnològics i d'hàbits de consum que hem viscut en l'última dècada, aquest serà el muntatge més "participatiu" d'Otello en la història del Liceu. Els telèfons intel·ligents, les xarxes socials i també les noves tendències del màrqueting, que busquen fidelitzar els "clients" involucrant al màxim en el propi producte, estan canviant la forma de vendre l'òpera (com gairebé tota la resta).

Hem recopilat les activitats ideades al voltant d'aquest Otello, que van dirigides a tots els públics: famílies, sibarites, literats ...



Foto: A. Bofill
  1. Participar en el Joc d'Otello: Durant els caps de setmana que l'òpera de Verdi estigui en cartell, al Liceu promou, en col·laboració amb els comerços de Ciutat Vella, una curiosa iniciativa adreçada al públic familiar. Es tracta de buscar el mocador perdut de Desdèmona pels establiments comercials col·laboradors. Poden participar adults i infants a partir de 12 anys, organitzats en equips entre 2 i 5 persones. L'activitat és gratuïta, tot i que cal inscriure-s'hi prèviament aquí. Només per participar ja hi ha premi: descomptes en la compra d'entrades d'Otello. A més, els guanyadors obtindran premis per gentilesa del Liceu, incloent invitacions per a l'òpera. 


  2.  Conèixer els artistes: Continua la iniciativa L'artista respon, que el Liceu ha posat en marxa aquesta temporada per primera vegada. Es tracta d'una trobada dels espectadors amb Christina Scheppelmann, directora artística del Teatre, juntament amb Philippe Auguin, director musical d'Otello. També participaran dos artistes vinculats a l'Otello de Rossini, que es representarà al febrer: el tenor Gregory Kunde i el director musical, Christopher Franklin. Els assistents poden fer preguntes als convidats i l'activitat és gratuïta, encara que limitada a les persones que han adquirit l'entrada per a qualsevol dels dos Otellos (el verdià o el rossinià) o per als abonats al Liceu que tenen inclosa aquesta òpera. A més, cal inscriure via web.

  3. Tastar els còctels inspirats en Otello: Durant tres sessions concretes (29 de gener i 4 i 5 de gener), en el servei de restauració del Teatre es serviran tres còctels creats per Courvoisier inspirats en Otello: smash de pera i vainilla, sour de poma i cooler de taronja amarga. A més, tots els dies, el servei de restauració del Liceu oferirà un plat especial a l'entreacte: coca de pa cruixent amb "mocador" de vitello tonato. El preu és de 5 € (amb copa de cava, 8 €).

  4. Assistir a una conferència: L'oferta de conferències a càrrec d'experts per entendre millor la trama i la música d'Otello és bastant àmplia, encara que algunes d'aquestes xerrades es realitzen dies abans de l'estrena i, per tant, ja no és possible assistir-hi. És el cas de les conferències a l'Ateneu Barcelonès i de les de la Casa Orlandai, aquesta darrera dirigida pel tenor Marc Sala. Ens queda l'opció del cicle "Liceu el territori", amb diverses cites programades tant a Barcelona ciutat com en altres indrets durant els pròxims dies.

  5. Escoltar-per la ràdio: Com és habitual, Ràdio Clàssica, l'emissora de música clàssica del Grup RTVE, i Catalunya Música retransmeten Otello en directe des del Liceu. Ràdio Clàssica ho farà el 26 de gener, mentre que a Catalunya Música serà el 3 de febrer.

  6. Buscar les diferències entre Verdi i Rossini: Els aficionats a aquest passatemps clàssic poden intentar jugar a la versió musical del mateix. Durant la primera setmana de febrer, el Liceu tindrà en cartell, al mateix temps, les dues versions operístiques més famoses d'Otello que existeixen: la de Verdi i la de Rossini. Aquesta segona, que només es representarà dos dies (3 i 6 de febrer), s'oferirà en versió concert, però té l'atractiu de Gregory Kunde, un dels grans "Otellos" del panorama internacional actual.

  7. Commemorar l'Any Shakespeare: Aquest 2016 se celebra el 400 aniversari de la mort de William Shakespeare i els actes d'homenatge a l'escriptor s'estendran per tot el món. En el cas del Liceu, des del Teatre destaquen que durant l'any es podran veure diverses òperes amb arguments basats en les obres de Shakespeare: Otello (amb les versions de Verdi i Rossini) i I Capuleti i I Montecchi, de Bellini, inspirada en Romeu i Julieta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada