Barcelona Clàssica: Quan el teu "hobby" és cantar i produir sarsueles: la història dels Amics de la Sarsuela de Gràcia

diumenge, 13 de desembre del 2015

Quan el teu "hobby" és cantar i produir sarsueles: la història dels Amics de la Sarsuela de Gràcia

Assaig dels Amics de la Sarsuela de Gràcia
Des de fa més de 30 anys, existeix a Barcelona una associació que es dedica a reivindicar la sarsuela a través d'espectacles cantats, interpretats i produïts per aficionats.

Cada sarsuela sol reunir a uns 400 espectadors en un auditori poc conegut en els circuits culturals de Barcelona, però molt modernitzat gràcies al treball d'aquesta associació.

Els títols escollits aborden el millor de la història de la sarsuela. De fet, per al 2016, tenen programades La Revoltosa, Cançó d'Amor i de Guerra i La Corte del Faraón. El nucli del grup són els socis, al voltant de 70, els quals, a més d'organitzar els espectacles, també participen en l'obra com a components del cor o assumint alguns papers.


Els rols principals es reserven a cantants professionals: "Els solistes són seleccionats per càsting", ens expliquen alguns membres de la junta que, amablement, atenen l'entrevista de Barcelona Clàssica minuts abans de pujar a l'escenari per assajar un fragment de Los Gavilanes: "Solen ser estudiants de cant en els darrers cursos, però també hem tingut cantants molt reconeguts, amb carreres importants, com, per exemple, com Mireia Dolç o Vicenç Esteve ".

Tota la resta va a càrrec de l'associació, que busca els professionals adequats per als treballs tècnics, com el muntatge de l'escenografia o la confecció del vestuari, i s'encarrega de tots els detalls perquè l'obra pugui representar-se amb èxit.

I no és una feina senzilla, perquè la sarsuela presenta un grau de dificultat molt alt, tant en la producció com en la part artística. Com ens expliquen els Amics de la Sarsuela, "cal cantar, ballar, actuar i moure bé, i per això els cantants de sarsuela solen estar millor preparats que els que només canten òpera". Ens posen un exemple clar: "Plácido Domingo ve del món de la sarsuela".
Assaig dels Amics de la Sarsuela de Gràcia
Que ho fan molt bé ho demostra el fet que porten des de 1985 representant sarsuela. No sempre han tingut la localització i la denominació actual, ja que durant algun temps van formar el grup de teatre líric de l'històric Club Helena. Però, des de fa tres anys, la Sala Montseny, un auditori annex al Col·legi Sant Josep en ple barri de Gràcia, és el seu centre d'activitat. En aquest lloc es reuneixen per assajar diverses vegades per setmana i aquí presenten els seus espectacles.

Per a l'associació, la sarsuela no deixa d'estar de moda: "Quan a Barcelona vénen companyies de Madrid amb grans muntatges, la sala s'omple", expliquen. Sí que es queixen dels prejudicis: "Això de dir-li "género chico" és un error que, a més, desprestigia la sarsuela". Lamentablement, aquests recels allunyen molt públic d'unes obres fantàstiques amb un nivell musical de primer ordre: "Molta gent no sap que aquí a Barcelona, ​​en els anys 20, 30 i 40, s'han estrenat moltes sarsueles", recorden a l'associació .

Els membres de la junta dels Amics de la Sarsuela que ens atenen (Mari Carmen Tomás, Amadeu Milà, Andreu Serra, Víctor Fernández i Luis Velasco) interrompen l'entrevista perquè la directora musical, Eva Requena, els crida a escena. Abans de marxar, ens resumeixen els seus projectes per al futur: "Cada temporada programem de 3 a 4 sarsueles i un concert i, ara, probablement, afegirem un musical. Cal evolucionar ".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada