Barcelona Clàssica: El millor de la setmana (16-22 de gener): de clàssics i estrenes

diumenge, 15 de gener del 2017

El millor de la setmana (16-22 de gener): de clàssics i estrenes

La pianista Sira Hernández actua al Palau de la Música Catalana
L'agenda musical de la tercera setmana de gener a Barcelona sol estar marcada, des de fa temps, per un clàssic de la programació: el Concurs Internacional Tenor Viñas. La convocatòria, que enguany arriba a la seva 54a edició, atreu cada any a centenars de joves cantants de tot el món.

I un altre clàssic de la programació són les coincidències d'horari, que patim amb el doblet pianístic de Daniil Trifonov i Zhu Xiao-Mei el mateix dia ia la mateixa hora (dilluns 16 a les 20.30 hores), i també amb el solapament d'horari de els nous cicles de la Sala Apolo i del Museu Marès. És una gran notícia tenir música clàssica per als diumenges al matí (un bon horari per al públic, però que rarament és utilitzat per les grans sales). Ja és mala sort que les poques iniciatives que tenim a l'any coincideixin en data i horari.

Afortunadament, la setmana és rica en possibilitats, amb una interessant combinació de músics locals, com la pianista Sira Hernández, i d'estrelles internacionals. Aquesta és la nostra selecció de concerts per als propers dies:


Dilluns, 16 de gener: Barcelona rep dos dels millors pianistes del món que, com ja assenyalàvem, actuen el mateix dia ia la mateixa hora, tot i que en espais diferents. D'una banda, la "superestrella" Daniil Trifonov ofereix un concert a L'Auditori, dins de la Temporada Ibercamera, amb el qual segurament compensarà als seus fans de la cancel·lació de l'any passat per culpa d'un petit accident durant un rodatge publicitari. D'altra banda, la xinesa Zhu Xiao-Mei interpreta al Palau de la Música Catalana les Variacions Goldberg, obra de J.S. Bach de la qual ella és una de màximes expertes mundials. (Daniil Trifonov: L'Auditori, 20.30 hores. 38 euros. Zhu Xiao-Mei: Palau de la Música Catalana, 20.30 hores. 30 euros).

Dimarts, 17 de gener: En el cicle de concerts de l'Associació per al Foment de la Música Clàssica, els protagonistes del dia són l' oboista Marta Vara i el pianista Ángel Villagrasa, els quals presenten un recital diferent ja fins i tot en el títol: "Concert impossible d'etiquetar". En el repertori figuren des del músic grec Vangelis fins al Barroc de Telemann i Vivaldi, el romanticisme de Schumann, música celta i el rock català de Sau (entre d'altres). (Reial Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi, 20 hores. 15 euros)

Dimecres, 18 de gener: La musicòloga i violoncel·lista sueca Gabrielle Kaufman ha dedicat set anys a la investigació sobre el compositor barceloní Gaspar Cassadó. El resultat del seu treball s'ha plasmat en un llibre que presenta a través d'un concert comentat, que inclou obres inèdites de Cassadó. Kaufman estarà acompanyada del pianista Albert Català. Com a presentadora i comentarista, participarà la musicòloga Mònica Pagès. (Solé Luthiers; 20 hores. 12 euros)

Dijous, 19 de gener: La pianista Sira Hernández és la protagonista del mes al cicle Intèrprets Catalans, que al Palau de la Música promou amb una selecció dels músics locals més destacats. L'artista, formada entre el Conservatori Verdi de Torí i l'Acadèmia Marshall de Barcelona, ​​al costat de la mateixa Alícia de Larrocha, està recollint un gran èxit amb el seu enregistrament de l'obra mestra de Frederic Mompou, la Música callada, obra que interpretarà en el concert. (Palau de la Música Catalana; 20.30 hores. 10 euros)

Divendres, 20 de gener: El concurs internacional Tenor Viñas celebra el seu 54 edició, convertit en una de les convocatòries per a joves cantants d'òpera més conegudes del món. Després de diversos dies d'audicions classificatòries, els millors arriben a la prova final, que es desenvolupa al llarg de tota la tarda de divendres. El públic té la possibilitat de votar els seus cantants favorits i fins i tot de presenciar en directe la decisió del jurat. Diumenge, els guanyadors participen en un concert amb l'Orquestra del Liceu. (Divendres, 20 de gener. 15 hores. 10-30 €. Diumenge 22 gener. 18.00 hores. 10-70 €)

Dissabte, 21 de gener: L' Orquestra Simfònica del Vallès proposa una fusió d'astronomia, viatges interestel·lars i música clàssica amb un programa que té com a peça central l'obra Els planetes, de Gustav Holst. Destaca la participació de Lydia Kavina, referència mundial en l'art del theremin, un dels primers instruments electrònics creats. L'orquestra estarà dirigida pel jove Diego Martín Etxebarria, guanyador del Concurs Internacional de Direcció d'Orquestra de Tòquio en 2016. (Palau de la Música Catalana, 19.00 hores. Entrada: 18-68 euros)

Diumenge, 22 de gener: La Sala Apolo acull, per tercer any consecutiu, un cicle de música clàssica els diumenges al matí: Morning Glory. Entre el 22 de gener i el 12 de febrer, es programaran artistes destacats en un format gens habitual per al gènere, que inclourà referències electròniques, danses de tots els temps i picades d'ullet al món dels videojocs. El concert inaugural estarà a càrrec de Marco Mezquida, una de les estrelles del piano jazzístic, qui oferirà una reinterpretació de peces clàssiques. (Sala Apolo, 12.00 hores. Entrada: 12 euros)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada