Barcelona Clàssica: De nens prodigi a pianistes internacionals: les vides paral·leles de Daniil Trifonov i Zhu Xiao-Mei

dimarts, 10 de gener del 2017

De nens prodigi a pianistes internacionals: les vides paral·leles de Daniil Trifonov i Zhu Xiao-Mei

Zhu Xiao Mei
Per aquestes estranyes coincidències de la programació, els pianistes Daniil Trifonov i Zhu Xiao-Mei actuen a Barcelona el mateix dia i a la mateixa hora (16 de gener a les 20 hores), encara que en llocs diferents: Trifonov, a L' Auditori, en el marc de la temporada Ibercamera, i Zhu Xiao-Mei, en el Palau de la Música, dins el cicle Palau Bach.

El jove rus complirà aquest any complirà 26 anys i la pianista xinesa porta tota una vida dedicada al piano i, especialment, a l'obra de Johann Sebastian Bach. No obstant això, tot i que els separen gairebé 50 anys, entre tots dos hi existeixen més similituds de les que, a primera vista, podria semblar:

1 - Els dos van ser "nens prodigi" del piano. Trifonov va començar a estudiar música als cinc anys i als vuit feia el seu primer concert amb orquestra. De fet, la seva biografia oficial recorda que, durant l'actuació, li va caure una dent de llet. Pel que fa a la xinesa, als sis anys va ingressar a l'Escola Nacional de Música per a nens superdotats a Pequín i als vuit actuava a la ràdio i la televisió del país.

2- Tots dos van viure sota règims comunistes, encara que l'efecte que això ha tingut en les seves respectives carreres ha estat ben diferents. Zhu Xiao-Mei era una adolescent quan la Revolució Cultural xinesa la va considerar sospitosa i la va enviar durant anys a un camp de treball. Va haver d'interrompre els seus estudis i, a la tornada, repetir les proves d'accés al Conservatori de Pequín. En canvi, Trifonov, nascut un 5 de març de 1991, no havia complert ni el seu primer any de vida quan la Unió Soviètica va deixar oficialment d'existir.


3- Tots dos van sortir molt joves dels seus respectius països per establir-se a Estats Units. Zhu Xiao-Mei va deixar la Xina el 1980 aprofitant els primers senyals d'obertura del règim i actualment resideix a França. La pianista va trigar 35 anys a tornar al seu país.

Pel que fa a Trifonov, als 18 anys, el seu professor de Moscou li va recomanar que ingressés al Cleveland Institute de Music. Actualment, té fixada la seva residència a Nova York, encara que des de la seva irrupció internacional el 2011, any en què va guanyar els dos concursos de piano del món (el Chopin de Varsòvia i el Txaikovski de Moscou), es pot dir que la seva casa són els escenaris de tot el món.

4- La indústria discogràfica ha tingut importància en el desenvolupament de la carrera de tots dos. Trifonov va signar el 2013 un acord d'exclusivitat amb Deutsche Grammophone que el pianista considera com "la fita més significatiu de la meva vida fins a la data". En el cas de la pianista xinesa, és cèlebre el seu enregistrament, en CD i DVD, de les Variacions Goldberg des de l'església de Leipzig on treballava Johann Sebastian Bach i on ara es troba la seva tomba.

Evidentment, malgrat les semblances, les diferències generacionals i les circumstàncies que els han envoltat els converteixen en pianistes amb trajectòries molt diferents. I possiblement, el que més els separa és, justament, J.S. Bach. Per Trifonov, un gran especialista en compositors romàntics, les obres de Bach i del Barroc, en general, són gairebé una raresa en el seu repertori. Enn contrast, Zhu Xiao-Mei és considerada com una de les màximes expertes en l'obra del geni alemany: és convidada habitual als principals festivals i ha declarat que un dels propòsits de la seva vida és portar les Variacions Goldberg a tots els llocs del món

Dilluns, podrà afegir Barcelona a la seva llista.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada