Barcelona Clàssica: Liceu Cambra: els grans músics tornen a classe (i tothom ho pot gaudir)

dimarts, 31 de gener del 2017

Liceu Cambra: els grans músics tornen a classe (i tothom ho pot gaudir)

El Conservatori del Liceu, en col·laboració amb la Fundació Ferrer-Salat, posa en marxa l’edició més completa de Liceu Cambra, el cicle de masterclasses de grans figures de la música clàssica. La nova edició presenta un total de 26 classes magistrals d’intèrprets i cantants de primera línia, així com 12 concerts a l’Auditori del centre. 

Com diu la directora del Conservatori del Liceu, Maria Serrat, la iniciativa és “un exemple paradigmàtic de l’excel·lència d’educació al conservatori”. De fet, el guitarrista i compositor Leo Brouwer, participant a la última edició de Liceu Cambra i que repeteix experiència enguany, assegura que  “això és quelcom que molt pocs conservatoris món fan, però els que ho fan són notables precisament per fer-ho”.

Però Liceu Cambra, en realitat, va molt més enllà d’una experiència de formació de futurs músics professionals. Tot el públic interessat hi pot adquirir una entrada com a oient a les masterclasses, per només 5 euros, o assistir als concerts, que tenen un preu únic de 10 euros, i veure així en acció a personalitats com ara el Quartet Casals, els cantants Carlos Álvarez i Joan Martín-Royo, l’oboista Ramón Ortega (el solista de l’orquestra de Mariss Janson) o Jacques Zoon (qualificat com “el flautista favorit de Claudio Abbado”), entre molts altres.

“A tothom li fa il·lusió veure de prop a la gran figura”, explica Maria Serrat. Evidentment, els primers interessats són els alumnes, però Serrat també reconeix que els melòmans hi poden tenir una bona experiència a les masterclasses: “És una forma molt diferent d’apropar-s’hi a la música. Un aficionat difícilment podrà tenir a aquests grans músics a 20 metres de distància, ni tampoc no podrà veure com aquest ensenya als joves estudiants. I la dinàmica que se sol crear entre professors i alumnes és una espècie de màgia, una cosa única. Tothom queda apassionat”. 

De fet, els vincles que s’estableixen a aquest tipus de masterclasses són la clau per la qual primeres figures hi accedeixen a participar en iniciatives així: “Als grans professionals els hi agrada connectar amb els joves estudiants, perquè es beneficien de la seva passió i energia”, afirma Maria Serrat.



Com a complement de les classes magistrals, enguany Liceu Cambra inclou també una sèrie de concerts, on les “estrelles” compartiran escenari amb els alumnes. “Els músics han de formar-se igualment a l’aula i a l’escenari”, assegura la directora del Conservatori.

Només aquest febrer, Liceu Cambra rep als violinistes Pavel Vernkikov i Svetlana Makarova, l’oboista Ramón Ortega, el flautista Jacques Zoon, el fagotista Giorgio Mandolesi, els pianistes Dalton Baldwin –conegut repertorista de lied- i Akiko Ebi, l’especialista en anàlisi musical Willliam Kinderman i l'intèrpret de tuba Perry Hoogendijk

La programació de concerts inclou una actuació de l’Orquestra de Cambra de la Kaimerata, liderada pel violinista i professor del Conservatori del Liceu Kai Gleusteen; un recital de lied amb les alumnes de la masterclass de Dalton Baldwin; i un concert de saxòfon i piano de Miquel Vallès i Elisabet Vera, Premis Extraordinaris de Cambra 2015-2016. La programació completa es pot consultar a la pàgina web del Conservatori del Liceu, on també es poden adquirir les entrades.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada