Barcelona Clàssica: Nova York acull l'estrena mundial de la nova obra de Benet Casablancas en homenatge a Enric Granados

dijous, 3 de març del 2016

Nova York acull l'estrena mundial de la nova obra de Benet Casablancas en homenatge a Enric Granados

El compositor Benet Casablancas protagonitza una de les estrenes més destacades en els actes de commemoració de l'Any Granados en l'àmbit internacional. El 10 de març la formació Perpectives Ensemble New York presentarà la première mundial de Romanza sin palabras. Homage to Granados, obra de Casablancas. El concert tindrà lloc en l'Elebash Recital Vestíbul de la University of Nova York, en plena Cinquena Avinguda.

Es tracta d'un dels actes organitzats per la Foundation for Iberian Music a Nova York per recordar la figura d'Enric Granados en el centenari de la seva mort i 150 aniversari del seu naixement. Àmpliament coneguda és la relació entre el músic i la ciutat de l'Empire State: va ser precisament tornant de l'estrena de Goyescas en la Metropolitan Opera quan Granados i la seva dona van patir el terrible accident marítim en què van perdre la vida.

D'aquí que tingui un significat especial tota la programació d'actes que s'està realitzant a Nova York amb motiu de l'Any Granados, en què destaca especialment aquest concert del Perspectives Ensemble NY. El programa està integrat, fonamentalment, per obres de Granados, però la formació ha volgut que hi hagi també una estrena d'un compositor català actual i l'escollit ha estat Benet Casablancas.

A Casablancas, aquest honor li fa especial il·lusió perquè són els mateixos músics el Perspectives Ensemble NY els que li han demanat l'obra. I no és la primera vegada: de fet, molts de les seves estrenes internacionals a Europa, els Estats Units i el Japó han estat conseqüència de que alguns músics i directors han conegut algun enregistrament o alguna peça seva i ha tingut la iniciativa de sol·licitar-li alguna col·laboració.

Benet Casablancas, un compositor conocido de Nova York a Tòquio

Benet Casablancas és un compositor bastant conegut en les temporades musicals de Nova York. Amb la Romanza sin palabras, haurà viscut ja quatre estrenes absolutes de les seves obres a la ciutat, en llocs com el MOMA, el Carnegie Vestíbul, Spectrum NYC o Li Poisson Rouge.

Con Sato Moughalian, directora artística del Perspectives Ensemble
(Nueva York, febrero de 2010)
A més, les seves creacions solen estar presents en la programació musical de la ciutat. Sense anar més lluny, uns quants dies després, s'interpretaran les Six Glosses on texts by Cees Nooteboom, una obra estrenada a Seattle el 2012 i abans a Maastricht i Buenos Aires. La formació encarregada d'això és la North/South Consonance Ensemble. Aquesta mateixa peça arribarà al Japó a l'estiu, en un concert de la Tòquio Sinfonietta dirigida per Yasuaki Itakura.

Pot semblar una paradoxa, però encara no hi ha dates per a l'estrena d'algunes d'aquestes obres tan internacionals de Casablancas a Barcelona. És el cas, per exemple, de Mokusei Gardens, estrenada a Viena fa dos anys, de la qual enregistrament acaba de sortir al mercat en el segell austríac Orlant Records, o del Concert de Càmera número 2 per a trompa i ensemble estrenat anteriorment a Zagreb. Tampoc no està previst per ara l'estrena de la Romanza sin palabras.
Peces en honor de Granados
Benet Casablancas assegura que Granados no ha estat una influència fonamental en la seva trajectòria artística (“encara que sí és un dels grans autors del país”, reconeix). Tanmateix, la seva activitat creadora al voltant de l'efemèride commemorada el 2016 ha estat bastant alta.

A l'obra composada per a l'estrena a Nova York, s’afegeixen altres dues peces per a piano sol·licitades també pels intèrprets, dos joves pianistes de trajectòria més que reconeguda: Iván Martín i Alba Ventura. Martín va estrenar la nova obra de Casablancas, titulada Capriccio. Una pàgina per a Granados, en el Palau de la Música, el passat 20 de gener. Alba Ventura estrenarà Rèverie. Homenatge a Enric Granados el proper 14 d'abril.

Les tres composicions tenen un element comú que les uneix: l'anagrama musical d'Enric Granados, amagat en el motiu de les notes Do-Mi ([EnriC]) i Sol-La-Re-Mib (GrAnADoS). “Apareix en les tres peces, de vegades de manera molt subtil, gairebé subliminal, però que no deixa de condicionar el caràcter expressiu”, explica Benet Casablancas.

No hi haurà més estrenes absolutes de Casablancas durant força temps. El compositor es troba totalment centrat en la creació de la seva primera òpera, un encàrrec del Gran Teatre de Liceu per a la temporada 2018/19 amb llibret de Rafael Argullol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada