Barcelona Clàssica: Iain Burnside: "La majoria de cantants joves estan bojos per l'òpera, però els intel·ligents veuen que la cançó té alguna cosa especial"

dimarts, 8 de novembre del 2016

Iain Burnside: "La majoria de cantants joves estan bojos per l'òpera, però els intel·ligents veuen que la cançó té alguna cosa especial"

Iain Burnside
El festival de lied LIFE Victòria celebra a 2016 la seva quarta edició, però des dels seus inicis ha comptat amb destacats intèrprets internacionals del gènere gràcies, entre altres factors, al record de Victòria dels Àngels i a la il·lusió que molts d'ells tenen de poder participar en un homenatge a la cantant.

Un d'ells és el pianista escocès Iain Burnside, visitant recurrent del festival. Burnside és un especialista en lied, encara que ell prefereix parlar de "cançó", fugint del terme alemany per buscar el sentit més internacional del gènere. A més de músic de prestigi, format entre la Royal Academy of Music de Londres i al Conservatori Chopin de Varsòvia, ha impulsat nombrosos projectes de creació i de comunicació al voltant de la música clàssica: ha estat presentador de la BBC, ha escrit teatre i dóna classes en diversos programes de joves artistes.

En LIFE Victòria, Burnside va actuar en el concert inaugural i ha impartit una sèrie de masterclasses a l'ESMUC. Els seus alumnes donen un concert gratuït el dimecres 9 de novembre, dins de la programació del festival.

Barcelona Clàssica: Com van ser els teus inicis amb el piano?
Iain Burnside:
Vaig començar als cinc anys. Però després, en la meva formació, primer vaig decidir anar a la universitat i, després, a l'conservatori. Va ser el meu professor a la Royal Academy of Music, el meravellós Alexander Kelly, qui em va convèncer que, pianísticament, jo tenia alguna cosa a dir.

B.C. Al llarg de la teva trajectòria hi ha hagut algun punt d'inflexió que marqués la teva carrera definitivament?
I.B. 
Peter Pearss em va animar molt i em va introduir en el repertori de la cançó. I anys abans vaig tenir el privilegi de donar alguns recitals amb Victoria de los Ángeles. Va ser una experiència inoblidable: va ser enormement amable i generosa amb mi. Mai em va dir com havia de tocar, tot i que m'hagués encantat que ho hagués fet. Per això és tan especial per a mi participar al festival que porta el seu nom.

B.C. En cert moment vas dir: "Fins i tot si practiqués cada dia a totes hores, mai seria Martha Argerich. I, per a mi, això està bé ". La humilitat és la clau per a un pianista en acompanyar un cantant?
I.B.
Bé, no fa mal ser pianista acompanyant! A més, com en qualsevol col·laboració, has d'aportar les teves pròpies idees. El que volia dir en aquell moment és que tots els pianistes necessitem un cert sentit de com encaixem en l'univers musical. Molts joves somien amb el rol heroic o atlètic i poder donar concerts com a virtuós per tot el món. Però en realitat molt pocs poden tenir una carrera així, i encara són menys els que poden aguantar les exigències que això suposa en la teva vida personal i en la teva salut. Jo he triat un camí menys glamurós, però més sociable, que encaixa amb mi tant personal com musicalment, i em sento molt feliç per això.

B.C. A més del piano, la teva carrera és molt reeixida com a escriptor, compositor i fins i tot presentador de música clàssica a la BBC. Hi ha algun element comú entre aquesta àmplia diversitat de projectes? Potser la connexió entre música i paraula?
I.A.
Estimar tant les paraules com la música és essencial per treballar amb cantants. En els últims deu anys, això m'ha portat a diversos formats de concerts i de treball escènic. És molt alliberador poder treballar amb els meus coneixements i la meva passió per la música, però activant una part diferent del cervell. La major part de la meva vida l'he passat tocant l'obra de compositors morts, així que és una alegria emprendre una mica més creatiu. I com assistent a concerts, crec que molts recitals són extremadament avorrits. Vivim en una era visual, així que és bo sorprendre a la gent pel que fa travessen la porta. Se'ls pot involucrar en l'espectacle de manera diferent.

B.C. Has treballat molt amb cantants emergents. Creus que el lied té la capacitat d'atracció que tenia en el passat per als nous talents?
I.B.
La cançó és el gènere més universal de tots. Per això les nostres mares ens cantaven cançons de bressol. Per descomptat que la majoria dels cantants joves estan bojos per cantar òpera el més aviat possible, però els intel·ligents veuen que la cançó té alguna cosa especial que oferir, a ells mateixos i al públic. Tant és que sigui Schubert, Fauré, Vaughan Williams o Mompou.

B.C. En la teva opinió, què és el més important que un cantant ha de tenir en compte quan comença a cantar lied?
I.B.
Que hi ha moltes formes de cantar una cançó. No es necessita un doctorat en alemany. Una bonica veu i un cor obert et poden portar molt lluny.

B.C. Has vingut moltes vegades a Barcelona per col·laborar amb el Festival Life Victòria. ¿Hi ha una possibilitat que Barcelona pugui atraure públic internacional amb un festival de lied?
I.B.
I tant! Barcelona és un imant per a tots els europeus: qualsevol aprofita l'oportunitat de passar un temps aquí. He vingut diversos anys i tinc molts amics musicals. M'encanta l'ambient i el públic. Com escocès, no tinc problema a empatitzar amb la sensibilitat catalana. I quina emoció tocar a l'Hospital [de Sant Pau]! He de reconèixer que un dels meus moments favorits és caminar pels passadissos amb rajoles que hi ha a la planta subterrània. Quanta imaginació per a un edifici d'ús cívic!

B.C. Quins són els teus projectes actuals?
I.B
. Estic a meitat d'un atractiu projecte amb la discogràfica Delphian, gravant les cançons de Nikolai Medter amb sis cantants diferents, majoritàriament russos. L'any que ve tocaré els tres cicles de Schubert amb Roderick Williams, que va estar l'any passat a LIFE Victòria. Actuarem en diferents sales, incloent Wigmore Hall, i estic desitjant tenir l'experiència.

B.C. I veurem pròximament les seves obres a Barcelona?
I.B.
Sí, si us plau! Vaig fer el meu projecte sobre Brahms l'any passat, però tinc altres que crec que funcionarien molt bé. A qui he de convidar a sopar?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada