Barcelona Clàssica: La 'Metamorfosi' de l'Orquestra Camera Musicae

dimarts, 17 de maig del 2016

La 'Metamorfosi' de l'Orquestra Camera Musicae

Orquestra Camera Musicae
L'Orquestra Camera Musicae tanca la temporada 2016 al Palau de la Música el divendres 20 de maig amb Metamorfosi. El títol està pres de l'obra de Richard Strauss que ocupa tota la segona part del programa del concert i, per tant, posa punt i final a la quarta temporada de l'orquestra de Tarragona al Palau.

Metamorfosi, com resa el programa, defineix un canvi "pel que alguna cosa perd la seva forma natural i pren una altra". Sembla que això mateix és el que la formació que dirigeix Tomàs Grau ha volgut fer amb el seu últim concert de la temporada i per això ha decidit arriscar amb un repertori diferent.



Segons explica el programa, Strauss va compondre Metamorfosi per la impressió que li va produir la destrucció del Teatre Nacional de Munic, la seva ciutat natal, durant la Segona Guerra Mundial. L'obra es va estrenar al gener de 1946. Prèvia a la interpretació de Strauss, l'Orquestra Camera Musicae estrenarà una obra de Manel Gil-Inglada i oferirà el concert per a clarinet de Carl Nielsen, amb el jove clarinetista Miquel Ramos com a solista.

No obstant això, Metamorfosi no serà realment l'últim concert de l'any de Camera Musicae al Palau de la Música, perquè l'orquestra ja ha presentat el cartell de la seva pròxima temporada a Barcelona (la cinquena edició!), i els concerts de 2017 arrencaran el 4 de desembre de 2016. 




Com a novetats, cal destacar que s'ha ampliat a sis el nombre de concerts i que tots se celebraran a la sala principal del Palau. A més, són sempre en diumenge a les 18.00 hores, factor que facilita fidelitzar el públic. Els abonaments ja estan a la venda a la venda amb preus des de 121 euros.



Com diu el director Tomàs Grau, "en la propera temporada volem donar un salt qualitatiu important i per això hem convidat a grans figures internacionals, com Sabine Meyer i Stephen Kovacevich, i altres més joves però amb una carrera impressionant, com Alexandra Soumm i Rafael Aguirre. I seguim donant presència a artistes catalans com Lluís Claret, qui serà artista resident de l'Orquestra durant les pròximes tres temporades, Alba Ventura i Antoni Ros Marbà ".

Així queda el programa de Camera Musicae per a la temporada 2016/2017:


  • 4 de desembre: Alexandra Soumm i Orquestra Camera Musicae. Director: Tomàs Grau. Soumm és una jove violinista que, segons Tomàs Grau, "en pocs anys serà una de les millors d'Europa, sinó del món". El programa estarà principalment dedicat a Txaikovski (Concert per a violí i orquestra en Re major, op. 35 i Simfonia núm. 5 en Mi menor, op. 64), però Grau destaca que també es farà amb ella música de cambra amb els solistes de l'orquestra.
     
  • 19 de gener: Rafael Aguirre (guitarra) i Orquestra Camera Musicae. Director: Jordi Mora (principal director convidat de l'orquestra). El concert es presenta com una recreació de l'estrena del Concierto de Aranjuez al Palau de la Música. També suposa el debut del jove valor Aguirre a l'emblemàtica sala barcelonina.

  • 5 de març: Stephen Kovacevich (piano) i Orquestra Camera Musicae. Director: Tomàs Grau. Debut al Palau del prestigiós pianista acompanyat d'orquestra: fins ara, sempre ha actuat en recital. Dues setmanes després del seu concert amb la Camera Musicae, Kovacevich presentarà el mateix programa (WA Mozart - Concert per a piano i orquestra núm. 24 en Do menor, KV 491A- i Bruckner -Simfonia núm. 3 en Re menor-) amb Los Angeles Philharmonic Orchestra.
     
  • 2 d'abril: Lluís Claret (violoncel). Primer recital en solitari d'un artista dins d'una temporada de la Camera Musicae. S'oferirà la interpretació de les suites 1, 2, 3 i 4 de J.S. Bach.
     
  • 23 d'abril: Sabine Meyer (clarinet) i Orquestra Camera Musicae. Director: Tomàs Grau. Meyer, "la millor clarinetista del món" segons Tomàs Grau, actuarà amb el Concert per a clarinet i orquestra de Mozart, peça amb la qual Meyer va realitzar, al costat de Claudio Abbado, "un enregistrament mític", en opinió de Grau.

  • 13 de maig: Alba Ventura (piano) i Orquestra Camera Musicae. Director: Antoni Ros-Marbà. Com ens explica Tomàs Grau, la pianista rememora el 25è aniversari del seu debut amb el mateix concert amb què es va presentar, el Jeunehomme de Mozart. A la segona part, prendrà la batuta de l'orquestra Ros-Marbà, amb una obra del repertori que millor coneix: la Júpiter de W.A. Mozart.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada