Barcelona Clàssica: El millor de la setmana: guitarra, òpera, música de cinema i fins i tot un creuer pel Mediterrani

diumenge, 8 de maig del 2016

El millor de la setmana: guitarra, òpera, música de cinema i fins i tot un creuer pel Mediterrani

Enrique Tellería, solista al concert de l'ONCA
Foto: Palau de la Música


Podria semblar una setmana sense grans noms de la música clàssica en els escenaris de la ciutat, però la veritat és que l'agenda amaga interessants propostes, des del pianista Albert Guinovart fins a l'històric guitarrista cubà Leo Brouwer.

Ni tan sols falta una estrella de Hollywood, com Danny Elfman, compositor de les bandes sonores de les pel·lícules de Tim Burton, qui vindrà expressament des dels EUA per a cantar a L'Auditori. I també mereix fer esment a la visita gairebé fantasma de la Filharmònica de Viena, que aquesta setmana recorre la Mediterrània en un creuer especial i ofereix als seus passatgers parada amb concert al Palau de la Música. 

Per si fos poc, la iniciativa "Òpera en ruta" continua amb la seva intensa programació de recitals i conferències. Aquesta és la nostra selecció, dia a dia, per gaudir de la música en directe a Barcelona.

  • Dilluns 9 de maig: Albert Guinovart. El pianista i compositor actua acompanyat de la formació BCN Brass Ensemble, amb una única obra en el programa, també creació de Guinovart: La ciutat que parla, la ciutat que sona. La peça és un homenatge a Barcelona a partir de textos de David Nel·lo, que l'actor Eduard Farelo recitarà com a introducció als fragments musicals. (Palau de la Música, 19 h .; 15-25 €).

  • Dimarts 10 de maig: Leo Brouwer. El Conservatori del Liceu tanca el cicle de masterclasses a càrrec de músics internacionals de primer nivell amb una última sessió impartida per Leo Brouwer, guitarrista i compositor cubà, qui és referència mundial del seu instrument. Brouwer realitzarà sessions de masterclass al Conservatori del Liceu dilluns 9 i dimarts 10, obertes al públic prèvia inscripció i pagament de 5 euros. Així mateix, el dimecres 11 tindrà lloc un concert homenatge per part dels alumnes del centre, amb un repertori integrat exclusivament per obres de l'artista. (Conservatori del Liceu, des de les 10h, 5 €)

  • Dimecres 11 de maig: Un passeig per l'òpera catalana del segle XX. Recital gratuït al Teatre de Sarrià, inclòs en el programa d' "Òpera en Ruta 2016"", a càrrec del tenor Jordi Cortada, la soprano Maria Teresa Garrigosa i el pianista Pau Casan (Teatre de Sarrià, 20 h; gratis). El mateix dimecres, "Òpera en Ruta" també ofereix la conferència-audició "Qui diu que l'òpera és avorrida", a la Biblioteca Clarà; la presentació de la nova temporada del Gran Teatre del Liceu a la Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall; i el joc familiar de pistes de Romeu i Julieta, al Centre Cívic de Sarrià. 
  • Dijous 12 de maig: ONCA i Filharmònica de Viena. L'Orquestra Nacional d'Andorra tanca temporada al Palau de la Música amb un nou experiment de fusió de la música clàssica amb altres gèneres musicals. En aquesta ocasió, s'ha elaborat un programa que barreja la la música de cambra amb el tango, en el qual no falten els noms de Piazzolla i Gardel. Aquest dia, l'ONCA compartirà al Palau de la Musica amb la Filharmònica de Viena, que actuarà gairebé a la mateixa hora a la Sala de Concerts. La mítica orquestra visita Barcelona com a parada d'un curiós creuer musical pel Mediterrani. Només poden adquirir localitats per al segon pis (suposem que la platea està reservada pels privilegiats creueristes). L'orquestra tornarà de nou al Palau al juny, però amb un altre director i un programa totalment diferent. (Palau de la Música: 20h -ONCA, 12 € - i 22 h -Wiener Philarmoniker, 30-60 €)

  • Divendres 13 maig: Janine Jansen. Recital de violí i piano protagonitzat per una de les violinistes joves amb més projecció: l'holandesa Janine Jansen, a qui l'Auditori presenta com a músic "amb un domini artístic inqüestionable i una tècnica impecable en el domini de l'arc". El programa s'obre amb Brahms, una de les grans especialitats de Jansen, però inclou també Bartok, Kreisler i, compte, Manuel de Falla (suposem que és un intent de picada d'ullet al públic local). (L'Auditori, 20.30h; 28 €)

  • Dissabte 14 maig: Danny Elfman. L'Auditori fa un pas més en la seva estratègia de programar aquests concerts de bandes sonores de pel·lícules que tant agraden al públic (sobretot, el no acostumat a la música clàssica), però amb una aposta tant per donar-li originalitat al format com per elevar la qualitat dels intèrprets. En aquest cas, el concert, dedicat de forma monogràfica a la música de Danny Elfman per a les pel·lícules de Tim Burton, sobresurt per la participació del compositor, que viatja especialment des dels EUA per cantar alguns temes. (L'Auditori, 48 €. Dissabte 14, 19 h .; diumenge 15, 11h.)

  • Diumenge, 15 de maig: Associació Joan Manén. La violinista Kalina Macuta i el pianista Daniel Blanch, president de l'Associació Joan Manén, dedicada a recuperar el patrimoni musical català, presenten a L’Auditori un nou CD, amb el qual finalitza el projecte de gravar totes les obres de violí i piano de Joan Manén. Com a particularitat, cal destacar el fet que Macuta tocarà amb el violí del propi Manén, que es guarda al Museu de la Música i que s'ha restaurat especialment per a aquest projecte de gravació de l'Associació. (L'Auditori, 12.30 h; 7€)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada